3+1 jel, ami futóműhibára utal

3+1 jel, ami futóműhibára utal

Az autók futóműve olyan kulcsfontosságú elem, amely befolyásolja a vezetési élményt, a megfelelő irányíthatóságot – és ebből kifolyólag a menetbiztonságot is.

A futómű nem egy alkatrész, hanem egy rendkívül komplex alkatrészegyüttes, mely számos alkotóelemből áll: ide tartoznak a lengéscsillapítók, lengőkarok, rugók, szilentblokkok, gömbtámaszok és gömbfejek, valamint a kormánymű is.

A hihetetlen összetettség miatt kulcsfontosságú a szakszerű karbantartás, ha szeretnénk elkerülni a futóművel kapcsolatos problémákat.

Cikkünkben szeretnénk 3+1 lehetséges hibajel felismerésére útmutatást adni, mely által könnyebben (és időben) észreveheted, hogyha gond van a futóművel!

1. Kormányzási nehézségek

A futóműhibák változatos jeleket produkálhatnak: az egyik ilyen egyértelmű jel, hogyha kormányzási problémákat tapasztalsz, tehát az autó jobbra vagy balra húz.

Az is egy árulkodó jel lehet, hogyha a kormány nem áll középállásban, amikor a kerekek egyenesen állnak – ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egyenesen haladj, úgy kell tartani a kormányt, mintha éppen kanyarodnál.

Ha ilyet tapasztalsz, akkor azonnal kérj időpontot futóműállításra!

2. Egyenetlen gumikopás

Az egyenlőtlen gumikopás is egy gyakori jel arra vonatkozóan, hogy a futómű beállításával valami nincs rendben.

Egyenetlen kopás alatt azt értjük, hogy az abroncsok csak az egyik oldalukon (tehát kívül vagy belül) kopnak, de előfordulhat az ún. kagylós kopás is, amikor az egyébként rendben lévő abroncson kopott foltokat találsz.

Ezek a problémák nemcsak az abroncsok élettartamát csökkentik, hanem a biztonságodat is veszélyeztethetik, ugyanis egy kopott gumi tapadása közel sem lesz olyan kielégítő, mint egy szabványosé.

3. Szokatlan rugózás

Szokatlan rugózást tapasztalsz ki- és beszálláskor?

Esetleg fékezésnél „hintázik” az autó?

Ezek mind a lengéscsillapítóval kapcsolatos problémák figyelmeztető jelei lehetnek.

Ha az autó túlzottan kileng és/vagy rugózik (értsd: miután lenyomod a motorháztetőt néhányszor, maximum 1-2 kilengés a normális), akkor mindenképp hívd a szerelőt!

3+1. Furcsa hangok a futómű felől

3+1. Furcsa hangok a futómű felől

Talán evidensnek tűnik ez a tanács, de bármi furcsa hangot hallasz vezetés közben, sose vedd félvállról!

A szokatlan hanghatások utalhatnak valamelyik alkatrész rendellenes működésére - ebben az esetben pedig csak idő kérdése, hogy mikor válik tényleges problémává a hang forrása.

Ha recsegést, csikorgást vagy bármi egyebet hallasz a futómű irányából vagy kormányzás közben, akkor ne halogasd a szerelő felkeresését!

Futóműállítás a 19. kerületben – Méta Autószerviz

Futóműállításra lenne szükséged, de nem tudod, kihez fordulj?

Ne aggódj, szervizünkben biztosan találunk megoldást a problémádra!

Legyen szó akár konkrét futóműgondról vagy általános beállításról és ellenőrzésről, nálunk biztos kezekben tudhatod az autódat!

19. kerületi műhelyünkben fogadunk Téged az autód márkájától, típusától és márkájától függetlenül.

A szervizműveletek során mindig tájékoztatunk az elvégzendő feladatokról és azok anyagi vonzatáról, hogy ne érjen meglepetés a szerelés végén.

Hívj minket most vagy foglalj hozzánk időpontot online rendszerünkön keresztül!