3 szempont a szakemberválasztáshoz kuplungjavítás esetén

3 szempont a szakemberválasztáshoz kuplungjavítás esetén

A kuplung cseréje nem egy garázsban elvégezhető művelet, és nem is az a teendő, amit az ember halogathat hetekig.

Mire kell odafigyelni, ha valamilyen okból kuplungcserére vagy javításra kerül a sor?

Mi alapján válasszunk szakembert vagy szervizet ehhez a művelethez?

Ejtsünk néhány szót magáról a kuplungról és annak problémájáról!

A kuplung, vagy más néven főtengelykapcsoló, a sebességváltó és a motor közötti kapcsolat megteremtését hivatott megoldani, ha nagyon egyszerűen akarunk fogalmazni.

Az ebben keletkező hibát könnyedén észreveheted, hiszen ekkor a kuplung benyomása nehézkes, vagy éppen túlságosan könnyű, de lehetséges, hogy furcsa hangokat hallasz váltás közben.

Sőt, akár az is előfordulhat, hogy a kuplung rángatni kezd egy esetleges hiba esetén.

1. A kikerülhetetlen szakértelem

Az első tanácsunk, hogy bizonyosodj meg a szerelő szaktudásáról.

A kuplungcsere rendkívül összetett folyamat, és nem is csupán egy kuplungtárcsa kicserélésével jár, hiszen a kinyomócsapágy és a kettőstömegű lendkerék is figyelmet igényel.

Ezen folyamat megfelelő lebonyolítása igényli a magasfokú szaktudást és tapasztalatot, melyet nem lehet megspórolni egyetlen szakembernek sem a tanulási folyamata idején.

Érdemes az autószerelőnek utánajárni, hiszen a korábban elvégzett munkái után kapott referenciák sokatmondóak lehetnek.

Emellett árulkodó az is, hogy az adott autószerviz vállal-e garanciát az elvégzett munkára.

Amennyiben igen, az egyértelmű jele annak, hogy törekedni fognak a lehető legjobb és legtartósabb eredmény elérésére, ami egy nagyobb kiadással járó művelet esetén rendkívül fontos tényező.

2. Megfelelő eszközök a biztonságos működés érdekében

A kuplung szereléséhez szükséges néhány célszerszám, melyek nélkül ugyan kivitelezhető lehet bizonyos típusok esetén a szerelés, de a megfelelő és hosszantartó eredmény nem garantált.

Ilyen szerszám például az ún. központosító, mely hiányában garanciális szerviz nem végezhető.

A műhely felszereltsége emiatt szintén fontos tényező lehet a választáskor, hiszen a legjobb szerelő sem tud mit kezdeni, ha nincsenek meg a szükséges segédeszközök.

Mindezek mellett arról se feledkezzünk meg, hogy nem árt, ha a szakember komplex módon is át tudja tekinteni az autót, és rendelkezik minden eszközzel, amivel akár más problémák esetén is visszatérhetünk ugyanabba a szervizbe.

A szakember kiválasztásakor figyelj rá, hogy alaposan felszerelt műhelye legyen.

3. Minőségi alkatrészek

A harmadik fontos szempont a választáskor, hogy milyen alkatrészekkel dolgozik az adott szakember: lehetséges, hogy valaki olcsóbban be tudja szerezni a szükséges alkatrészeket, azonban ez csak látszati előny.

Az alkatrészek alacsony ára általában visszaköszön a minőségükön, ami egyenesen arányos azzal, hogy rövidebb időtartamon keresztük tudnak minket szolgálni.

Ezek alapján összességében azt tudjuk tanácsolni, hogy a szerelő kiválasztásakor semmilyen esetre se az ár legyen a meghatározó tényező, hanem a tapasztalat és a korábbi referenciái.

Kuplung javítás a Méta Autószervizben

Kuplung javítás a Méta Autószervizben

A kuplung cseréje szervizünkben gyakori műveletnek számít, amihez minden szükséges eszköz rendelkezésünkre áll, továbbá képzett szerelőink is óriási tapasztalattal rendelkeznek.

Kérj időpontot hozzánk, és tapasztald meg, milyen egy profi szerviz garanciális szolgáltatása!