5 kérdés és 5 válasz a vezérléscserével kapcsolatban

5 kérdés és 5 válasz a vezérléscserével kapcsolatban

Sok autóvezető számára rejtélyes lehet a vezérlés és az aköré csoportosuló fogalmak – a legtöbb embernek csak annyi van meg, hogy időnként cserélni kell.

Azonban, ha belekérdezünk, hogy miért kell cserélni és mire való, akkor gyakran csendet kapunk válaszként – épp ezért szeretnénk kicsit leporolni ezt a témát.

Mivel a vezérlés kritikus szerepet tölt be az autó motorjának működésében, cikkünkben összeszedtük az 5 legfontosabb kérdést a témával kapcsolatban, melyekre a választ minden autósnak illik tudnia a vezérlés kapcsán.

1. Mi az a vezérlés?

A vezérlés egy alkatrészegyüttes, mely a motorban található vezérmű- és főtengely összekapcsolására szolgál, biztosítja a dugattyúk és szelepek összehangolt mozgását.

A hétköznapi autók esetében kétféle vezérlést különböztetünk meg: lehet láncos vagy szíjas meghajtású.

Létezik még fogaskerék-áttételes megoldás is, ám ez nem jellemző a személyautók között.

2. Miért kell cserélni a vezérlést?

A vezérműszíj (és a hozzá tartozó egyéb alkatrészek) egy bizonyos idő után elöregednek, ami a vezérműszíj szakadásához vezethet – ezt előzzük meg a vezérlés meghatározott időközönkénti cseréjével.

A rendszeres cserével elkerülhető a szíj szakadása, csúszása, továbbá az ebből fakadó súlyos károk is, melyek akár olyan súlyosak is lehetnek, hogy javíthatatlanná válik a motor.

3. Miket kell cserélni a vezérléscsere során?

Miket kell cserélni a vezérléscsere során?

A vezérléscsere nem csak a vezérműszíj vagy -lánc cseréjét jelenti, hanem számos más alkatrészét is.

Ezek közé tartozik:

  • a vezérműszíj vagy lánc;
  • a vízpumpa és hűtőfolyadék;
  • a feszítő- és vezető görgők;
  • a vezérműtengely és főtengely-szimering;
  • az olajpumpa (és az ehhez tartozó lánc) és az olajszűrő.

Mivel a felsorolt alkatrészek működésüket tekintve szoros kapcsolatban állnak egymással, elengedhetetlen, hogy egy egységként kezeljük őket csere szempontjából.

4. Mennyibe kerül a vezérléscsere?

Tudjuk, hogy ez az egyik leginkább sarkalatos kérdés, de sajnos erre nem lehet egzakt választ adni, ugyanis a csere költségei változhatnak az autó típusától, a használt alkatrészek minőségétől és az elvégzett munka időtartamától is.

Általánosságban elmondható, hogy a szíjas csere valamivel olcsóbb, mint a láncos, ám előbbi esetén több tízezer forintos költséggel kell számolni a legolcsóbb esetekben is.

Amit viszont biztosra tudunk mondani, hogy a rendszeres csere mindenképpen gazdaságosabb (és persze biztonságosabb), mint megvárni, hogy elszakadjon a vezérműszíj!

5. Milyen gyakran szükséges cserélni a vezérlést?

A vezérléscsere ajánlott periódusát a megtett kilométerek vagy az idő függvényében határozhatjuk meg.

Általában 60-120 ezer kilométer megtétele után célszerű elvégezni ezt a szervizműveletet, attól függően, hogy milyen típusú autóról van szó – a legtöbb autós számára ez az iránymutatás kellő támpontot adhat.

Ha keveset jársz a kocsiddal, akkor oda kell figyelned az időre, ugyanis hiába tettél meg csak 10-15 ezer kilométert az elmúlt időszakban, szíjas hajtás esetén minimum 5 évente akkor is ajánlott beiktatni egy vezérléscserét.

A fenti adatok csak általános intervallumok, így azt ajánljuk, konzultálj a szerelőddel, hogy mik a Te autódra jellemző pontos adatok!

Vezérlést kellene cserélni? Hívj minket!

Műhelyünk a 19. kerületben várja az autósokat – kortól, márkától és típustól függetlenül mindenkit fogadunk, még a kisteherautókat is!

Kérj időpontot most!