A DPF szűrő tisztításának módjai

A DPF szűrő tisztításának módjai

A DPF szűrő, vagy másik nevén a részecskeszűrő a modern dízelautók alkatrésze, melynek karbantartására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hogyha hosszútávon el akarjuk kerülni tetemes összegek kiadását.

Olvass tovább, és tudd meg, milyen módjai vannak a DPF szűrő tisztításának, és miért fontos beiktatni a karbantartási műveletek közé! 

Miért olyan fontos a DPF szűrő tisztítása?

A részecskeszűrő a szilárd égéstermékeket hivatott eltávolítani a kipufogógázból, mielőtt az a szabad levegőbe távozna.

A “szűrő” elnevezés nagyon beszédes, ugyanis konkrétan fennakadnak itt ezek az apró részecskék - ez az oka annak, hogy időnként tisztításra szorul, ha el akarjuk kerülni a cserét.

Ha még nem járt az eszed a részecskeszűrő lehetséges cseréjén, akkor elébe megyünk a dolognak: biztosan szeretnéd ezt a lépést elkerülni, ugyanis hihetetlenül nagy összeget kóstál egy ilyen művelet.

Nem elijeszteni akarunk, de jobb, ha tisztában vagy azzal is, hogy bizonyos autótípusok esetén ráadásul csak a katalizátorral együtt lehetséges a részecskeszűrő cseréje, ami már tényleg akkora kiadás, hogy a szerviz árából egy korrekt állapotú használt autó is kitelne.

Előzd meg a cserét, tisztíttasd rendszeresen a DPF szűrőt!

Jobb félni, mint megijedni - tartja a mondás, melyet autószervizes közegben akár úgyis mondhatnánk, hogy jobb a DPF szűrőt tisztítani, mint cserélni.

Ezen alkatrész tisztítására alapvetően kétféle lehetőség adott: egy adalékanyaggal végzett művelet, továbbá a teljes kiszereléssel járó kézi tisztítás.

  • Tisztítás adalékanyaggal: ez a lehető legkönnyebben kivitelezhető, mégis hatékony módja a részecskeszűrő tisztításának. A folyamat során egy speciális adalékanyagot adunk az üzemanyaghoz, majd meghatározott ideig alapjáraton járatjuk a motort. Az üzemanyag befecskendezés révén számos helyre eljut ez a tisztítóelegy, így a DPF szűrő mellett a katalizátor, a nitrogén-oxid érzékelő és a lambdaszonda is tisztítható. A folyamat menetét autódiagnosztikai eszközökkel követjük nyomon.
  • Mechanikus tisztítás: a második opció esetén konkrétan kiszereljük az autóból a részecskeszűrőt és a katalizátort. Ez jóval nagyobb volumenű eljárás, mint az előző, így nem meglepő, hogy csak végső esetben ajánljuk ezt a lehetőséget: akkor kerül sor rá, amikor ezt tartjuk az egyetlen lehetséges útnak az alkatrészcsere elkerülésére. A kiszerelt alkatrészeket magas nyomáson, megfelelő adalékanyagok segítségével tisztítjuk meg a visszaszerelést megelőzően.

DPF szűrő tisztítás a Méta Autószervizben

DPF szűrő tisztítás a Méta Autószervizben

A fentiek alapján már láthatod, hogy a DPF szűrő tisztítása egyértelműen a Te érdeked, és sokkal jobban jársz vele anyagilag, mintha addig halogatnád, hogy csere váljon szükségessé.

Keress minket bizalommal, ha szeretnéd megejteni ezt a műveletet, továbbá akkor is szívesen fogadunk, ha tanácsot szeretnél kérni, hogy mikor válik esedékessé számodra a részecskeszűrő tisztítása.

Magasan képzett kollégáink keze között minden arannyá válik, garantáltan nem fog csalódás érni!

Időpontért hívj minket telefonon, vagy térj be hozzánk személyesen!