A futóműállítás valóban fontos!

A futóműállítás valóban fontos!

Számos bejegyzést és hirdetést talál az ember arról, hogy mennyire fontos odafigyelni a futómű állapotára, de az már kevésbé gyakran tárgyalt téma, hogy miért is fontos ez a művelet.

A futómű rendkívül lényeges része egy járműnek, konkrétan az a feladata, hogy összeköttetést biztosítson az úttesttel, ezáltal a biztonságos közlekedés egyik alapköve a kiváló műszaki állapot.

A futómű tartja stabilan az úton az abroncsokat, amihez egy elég komplex rendszerként áll össze a futóműként emlegetett dolog: ide tartozik a lengéscsillapító, lengőkar, az alváz, sőt, a kormánymű is.

Olvass tovább, és tudd meg, miért fontos odafigyelni a megfelelő karbantartásra!

Futómű – komplex rendszer, mely szerelőt igényel

Mielőtt belemélyednénk a témába, fontos leszögezni, hogy a futómű egy rendkívül összetett rendszer, amelynek mindennemű eltérése szakértői korrigálást igényel.

Ha hibát észlelsz, kérlek, a saját biztonságod érdekében ne állj neki otthon javítgatni!

Biztosak vagyunk benne, hogy ilyenkor a jó szándék vezérel, és az is lehet, hogy viszonylag jártas vagy az autós témákban, de a futóművel kapcsolatos problémák pontos felismeréséhez speciális eszközök és sok-sok tapasztalat szükségesek.

Lehetséges, hogy felismered a furcsán kopó abroncsot, de erre nem megfelelő megoldás, hogyha otthon kicseréled azt, sajnos ezzel a baj nem szűnik meg, sőt, balesetveszélyes helyzet alakulhat ki, ha az a kezeletlensége miatt tovább súlyosbodik!

Jelek, amik arra utalnak, hogy futóműállításra van szükség

Jelek, amik arra utalnak, hogy futóműállításra van szükség

Ha valaki ismeri a saját autóját, akkor nem lesz nehéz felismernie, hogy valami nem stimmel a megszokottakhoz képest.

Az alábbiakban bemutatjuk azokat a jeleket, amelyek egyértelműen a futómű hibájára utalnak, tehát szakértői segítséget kell majd kérned a megoldásához.

  • A kormány nem középállásban van. Ez azt jelenti, hogy a kerekek párhuzamosan előrefelé néznek, a kormány mégis úgy áll, mintha jobbra vagy balra tekerted volna.
  • Valamelyik irányba húz a kocsi. Normál esetben, ha elengeded menetközben a kormányt egyenes állásban, az autónak sima úton egyenesen kell továbbhaladnia. Amennyiben ilyenkor kitér valamelyik irányba, az a futómű gondját jelzi.
  • Fokozott gumikopás az abroncs belső vagy külső oldalán. Ezek szintén egyértelmű jelek, emiatt érdemes időnként rápillantani a gumikra a téli-nyári csere idején kívül is.
  • Szokatlan hangok: reméljük nem kell magyarázni, hogy a furcsa hangok sosem számítanak jó jelnek! Ha ezek a futómű irányából érkeznek, akkor tárcsázd az autószervizet!

Futóműállítás a Méta Autószervizben

Ha a fenti jelek bármelyikét tapasztalod (vagy valami egyéb baljós dolgot észlelsz az autón), akkor ne várj, hívd szervizünket, hogy mielőbb megoldhassuk a problémát!

Minél előbb cselekedsz, annál nagyobb az esély, hogy jelentős kiadások, hosszas szerelések nélkül megúszod, hiszen így nem károsodnak, kopnak egyéb alkatrészek is.

Tapasztalt szerelőink márkától, típustól függetlenül fogadnak, legyen bármilyen idős az autód.

Hívj minket bátran, foglalj időpontot!