A kuplungcsere szükségességének biztos jelei

A kuplungcsere szükségességének biztos jelei

Te felismernéd, ha baj lenne a kuplunggal?

Ha bizonytalan vagy benne, akkor ez a cikk Neked szól, ugyanis a hibák időben történő felismerése elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez - különösen igaz ez cikkünk fő témájára, a kuplunghibákra, ugyanis ez az autó egyik legfontosabb alkatrésze.

A kuplung hibája esetén az autó vezetése nemcsak nehézkessé, de veszélyessé is válhat, így mindenképp ajánlott tisztában lenni az alapvető jelekkel, melyek problémára utalhatnak.

Ebben a cikkben bemutatjuk a kuplung elkopásának és meghibásodásának leggyakoribb jeleit, hogy időben felismerhesd a problémát és megelőzhesd a nagyobb problémákat!

Így épül fel a kuplung

Mielőtt belemerülnénk az egyes hibák speciális részleteibe, érdemes tisztázni a kuplunggal kapcsolatos alapinformációkat.

Az, amit a hétköznapi értelemben véve kuplungnak hívunk, valójában nem egy alkatrész, hanem egy alkatrészegyüttes, mely általában három alkatrészből áll: a kuplungtárcsa, a kuplungszerkezet és a kinyomócsapágy, és mindegyik alkatrész meghibásodása más-más problémát okoz.

  • Kuplungtárcsahiba: az autó nem indul el, vagy égett szag jelentkezik.
  • Kuplungszerkezet-hiba: váltáskor recsegő hang hallható, nehéz kuplungpedál, vagy nehezített sebességváltás érzékelhető.
  • Kinyomócsapágy-hiba: a kuplung benyomásakor furcsa zörgő hang észlelhető.

Bármelyik probléma észlelésekor javasolt a komplett kuplungszett cseréje.

A kopott alkatrészek nem fognak megfelelően működni az új elemekkel, ezért fontos, hogy az előbb említett esetek mindegyikénél a komplett szettet kicseréltesd – szerencsére egy jól képzett szerelőnek ezt nem kell majd külön mondanod.

Kuplungszerkezetek és azok meghibásodásai

Kuplungszerkezetek és azok meghibásodásai

Az előző bekezdésben bemutattuk a kuplung általános felépítését, ám - nem meglepő módon – a kuplungok közt is többféle típust különíthetünk el.

A modern személyautókban általában két típusú szerkezettel találkozhatunk: hidraulikus vagy mechanikus (bowdenes) működtetésű kuplunggal.

A kisebb autóknál gyakori a bowdenes működtetés, míg a nagyobbaknál a hidraulikus rendszert részesítik előnyben.

A két eltérő típus esetében más-más, konkrétan teljesen ellentétes hibákat tapasztalhatsz meghibásodás esetén:

  • ha a mechanikus kuplung meghibásodik, nehézzé válik a kuplungpedál benyomása. Ebben az esetben a kuplungbowden cseréje segíthet.
  • hidraulikus kuplungnál hiba esetén azt fogod tapasztalni, hogy a kuplungpedált túl könnyen be lehet nyomni, vagy a pedál „beesik”. Ezek a jelek általában a munkahengerek meghibásodására utalnak. Hidraulikus típus esetén fontos a működtető folyadék (általában fékfolyadék) rendszeres cseréje is, ami ideális esetben 2 évente, a fékrendszer karbantartásával egyidejűleg történik.

Erről ismerheted fel a kuplunggal kapcsolatos problémákat

Legyen bármilyen típusú a kuplungod, ha a következő dolgokat megjegyzed, biztosan felismered majd, ha gond adódik ezzel az alkatrésszel.

Az alábbiakban pontokba szedve láthatod az első, általad is észlelhető jeleket.

  • Teljesítménycsökkenés: a kuplung kopásának egyik árulkodó jele lehet a teljesítménycsökkenés. Ilyenkor azt fogod tapasztalni, hogy nyomod a gázt, de az autó nem, vagy csak nagyon lassan gyorsul.
  • Sebességváltási problémák: ha az autót nem tudod járó motornál sebességbe rakni, vagy az autó nem indul el az emelkedőn, akkor nagy az esély rá, hogy a kuplungoddal van probléma.
  • Szokatlan szagok: ha furcsa, büdös, égett szag érezhető elinduláskor, az a kuplungtárcsa túlmelegedésére utalhat.
  • Pedál érzékenység: ha csak majdnem teljesen felengedett pedálnál indul el az autó, vagy nehéz benyomni a kuplungpedált, akkor itt az ideje megnézetni a kuplungszerkezetet.
  • Különös zajok: ha furcsa, zörgő hang hallható a motortérből a kuplung benyomásakor, vagy recsegő hangot hallasz váltásnál, akkor valószínűleg kuplunghibával állsz szemben.

Kuplungproblémák? Irány a Méta Autószerviz!

Amennyiben a fent említett problémák bármelyikével találkozol, érdemes mielőbb szakértő segítséget kérni.

Szervizünk készen áll arra, hogy segítséget nyújtson Neked a legkülönfélébb problémák esetén -beleértve természetesen a kuplunggal kapcsolatos hibákat is.

Profi szerelőink várnak Téged autód márkájától, típusától és korától függetlenül!

Kérj időpontot telefonon, vagy gyere be hozzánk személyesen!