A szíjas vezérlés karbantartásának alapjai

A szíjas vezérlés karbantartásának alapjai

Tudtad, hogy az elszakadó vezérműszíj akár tönkre is teheti az autód motorját?

Ez bármikor szörnyű perceket okozhat számodra, egy hosszabb út során pedig különösen – ebbe beleértjük a balesetveszélyt, jelentős anyagi kárt, és azt is, hogy emiatt az autó mozgásképtelenné válik.

Szerencsére ez a helyzet könnyedén megelőzhető, csupán megfelelő figyelmet kell fordítani a rendszeres vezérléscserére.

Cikkünkben összefoglaljuk, miért szükséges erre kiemelt figyelmet fordítanod, és konkrét tanácsokat is kapsz, hogy mire figyelj oda, ha szíjas vezérlés van az autódban!

Vezérlés – enélkül nem megy az autó sehová

A vezérlés nem egy alkatrészt, hanem egy alkatrészcsoportot foglal magában, melyek feladata a vezérmű- és főtengely munkájának összehangolása: röviden és tömören mondva enélkül az autó nem megy sehová, ugyanis a mozgáshoz szükséges energiaátvitel nem valósul meg.

Ennek hiányában a dugattyúk és a szelepek összeütődnek, ami rendkívül súlyos károkat okoz a motorban: ezek javítása több százezres tétel, de bizonyos esetekben még a javítás sem lehetséges.

A vezérlés részei

A vezérlés is többféle típusú lehet egy autóban (lehet vezérműszíjas, vezérműláncos vagy akár fogaskerék-áttételes megoldás is), most azonban a vezérműszíjhoz kapcsolódó elemeket mutatjuk be, ugyanis ez a legelterjedtebb az átlagos személyautók terén.

A vezérlés cseréje a szíj mellett magában foglalja a vízpumpa cseréjét is: ha ez elmarad, akkor a hűtőfolyadék szivárgásnak indulhat, eltörhetnek a vízpumpa lapátok, súlyos esetben akár csapágy is sérülhet.

Ezek mellett a vezető- és feszítőgörgők is cserélendők, valamint a rezgéscsillapító is.

Bár a görgők száma motoronként eltérő lehet, élettartamuk általában megegyezik a vezérműszíjéval.

Ha nem cseréljük ki őket a szíjjal együtt, akkor a motor hangossá válhat, szélsőséges esetben a csapágy sérülése is bekövetkezhet miattuk.

Milyen gyakran szükséges vezérlést cserélni?

Milyen gyakran szükséges vezérlést cserélni?

A vezérlés csereintervalluma típusonként eltérő.

A vezérműszíjas megoldások esetén figyelni kell a megtett kilométereket, ugyanis általában 60-120 ezer kilométer közötti távot lehet megtenni egy vezérműszíjjal.

Szíjas vezérlés esetén az idő is egy fontos tényező, a megtett kilométerektől függetlenül legalább 5 évente szükséges a csere!

Ha bizonytalan vagy benne, hogy mik a Rád vonatkozó pontos adatok, melyeket figyelned kell, érdemes konzultálnod szerelőinkkel.

Vezérléscsere a Métánál

A vezérlés cseréjét nem érdemes akárkire rábízni: ennek a súlyos financiális következmények mellett a biztonságod is az oka.

Szerencsére a Méta Autószerviz szerelői hosszú évek tapasztalatával rendelkeznek, nem okozhat nekik gondot a szíjas, láncos, sőt, a fogaskerekes vezérlés sem!

Műhelyünkben minden autót vállalunk életkortól, típustól és márkától függetlenül, beleértve a kisteherautókat is!

Mivel nekünk a Te elégedettséged az első, sohasem árulunk zsákbamacskát: a szolgáltatásaink áráról minden esetben előzetes tájékoztatást kapsz, valamint megbeszéljük annak várható időtartamát is, hogy biztosan ne érjen meglepetés.

Keress minket bátran, ha vezérléscsere előtt állsz, vagy szeretnéd átvizsgáltatni az autódat, hogy biztosan minden rendben legyen vele!

Időpontot telefonon vagy személyesen kérhetsz.