Az autógumi kopási mintázata sok mindent elárul, ha jól értelmezzük

Az autógumi kopási mintázata sok mindent elárul, ha jól értelmezzük

Úgy hiszem, abban mindenki egyetért, hogy egy gépkocsi legfontosabb alkatrészei azok, melyek közvetlenül befolyásolják az utasok biztonságát.

A megfelelően működő futómű vagy világítás olyan tényezők, melyekbe semmilyen hiba sem fér bele, hiszen az komoly veszélyt hordoznak magukban.

Ugyanide lehet sorolni a gumiabroncsok állapotát, mely szintén egy kardinális kérdés, ha az autóban ülők testi épségéről van szó.

A kopott vagy hibás abroncsok rontják az autó stabilitását, valamint rengeteget árul el a futómű állapotáról, hogy milyen mintázatban kopik az abroncsunk.

Előzd meg a bajt, figyeld, hogyan kopik az abroncsod!

A legfontosabb alaptudás, hogy autótulajdonosként meg tudjuk különböztetni a normális és a rendellenes kopást egymástól.

A gumik kopása megfelelő használat és jól beállított futómű mellett mindig egyenletes, tehát a barázdák mélysége azonos ütemben csökken, egyenetlen kopásnál biztosan valamilyen műszaki probléma áll a háttérben.

A legkisebb megengedett profilmélység hivatalosan 1,6 mm, bár egy komolyabb szakértő szigorúbb ebben a tekintetben, és inkább 3 és 4 mm között adná meg a biztonságos értéket az abroncs típusától függően.

Kopási mintázatok, melyek problémát jeleznek

Ha a barázdák mélysége nem egyenletesen csökken, akkor ott egy komolyabb problémával kell szembenéznünk, és a legjobb, ha azonnal autószervizbe vesszük a járművet.

Ha a gumik belső és külső oldala között különbséget tapasztalunk a profilmélységet tekintve, vagy a kopás foltokban jelentkezik, akkor az esetek jelentős részében a futóművel van a gond, és a gumicsere önmagában nem lesz elég.

Szerencsésebb esetben „csak” a keréknyomás nem megfelelő, de ilyen esetben is javasolt, hogy szakértőkre bízzuk a megoldást, és ellenőrizze az esetleges műszaki gondok meglétét.

Miért fontos szerelőhöz fordulni?

A cserélendő gumik a legkisebb gondot jelentik ebben a helyzetben, sokkal komolyabb a gumihibák kialakulásának hátterében álló műszaki probléma.

A futómű összetett alkatrészkomplexének feladata, hogy megteremtse a megfelelő kapcsolatot az úttest és az autó között a változatos út- és időjárási viszonyok mellett.

A hibás futómű nem képes stabilan megtartani az autót az úton, ami könnyedén balesetveszélyes helyzetek kialakulásához vezet.

Mindezek mellett a biztonságunkon kívül a pénztárcánk is érintett, ugyanis egy alkatrész apró hibájának köszönhetően a vele kapcsolatban álló egyéb alkatrészek sem tudnak megfelelően funkcionálni, és fokozott kopásuk miatt idő előtti csere válik szükségessé.

A metaautoszerviz.hu csapatára rábízhatod a gumik ellenőrzését és cseréjét!

A metaautoszerviz.hu csapatára rábízhatod a gumik ellenőrzését és cseréjét!

Ha rendellenes gumikopást vagy egyéb, futóműhibára utaló jelet észlelsz, ne habozz időpontot kérni szervizünkbe!

Autószervizünk munkatársai rendelkeznek a szükséges szaktudással, tapasztalattal és eszközökkel ahhoz, hogy kivizsgálják a futóműved állapotát, és annak eredménytől függően megtegyék a megfelelő lépéseket.

Ha megtisztelsz minket a bizalmaddal, mi segítünk abban, hogy a gumiabroncsaid és a futóműved továbbra is kifogástalanul szolgálhassanak Téged!