Beszéljünk érthetően a DSG kuplung cseréjéről!

Beszéljünk érthetően a DSG kuplung cseréjéről!

A DSG kuplung kifejezés idegennek tűnhet sokak számára, a zavartságot pedig csak fokozhatja, ha még azt is hozzáteszik, hogy cserélni kellene.

Szerencsére a DSG kuplungok témája nem olyan bonyolult és idegen, mint amennyire elsőre tűnik.

Ha szeretnél képbe kerülni, olvass tovább, ugyanis cikkünkben közérthetően mesélünk a működéséről, és arról is, miért rögtön a cserét emlegetjük a javítás helyett.

Mi az a DSG kuplung?

Mielőtt nagyon belebonyolódnánk a témába, tegyük tisztába a DSG kuplung fogalmát!

A DSG egy rövidítés, mely a német „Doppelschaltgetreibe” kifejezésből ered, de gyakran hallhatod a DCT kifejezést is, mely ugyanennek az angol verziójából (Double Clutch Transmission) ered.

Aki ismeri valamelyik idegennyelvet, az már némileg következtethet is ezen kuplungtípus különlegességére: két kuplungtárcsa dolgozik, melyeket speciális robotika segítségével hangoltak össze.

Az egyik tárcsához a páratlan (1,3,5,7 és hátramenet), míg a másikhoz a páros (2,4,6) fokozatok tartoznak.

Ez nem a klasszikus értelemben vett automata sebességváltó: sokkal inkább úgy kell elképzelni, mintha két manuális váltót illesztettek és hangoltak volna össze.

A DSG kuplung működése

A DSG kuplung működése

Ahogy fentebb említettük, egy okosan kialakított robotikus megoldásról van szó.

A kuplung működése közben az egyik tengelykapcsoló mindig nyitott, a másik pedig zárt helyzetben van.

A vezérlőegység egy előválasztott fokozatot kapcsol a nyitott tengelykapcsoló bemenő tengelyén, a választott fokozatot pedig a zárt tengelykapcsoló kapcsolja be a hajtásláncba.

Ezzel a megoldással egy gördülékeny, gyors és rángásoktól mentes váltási mechanizmus tud kialakulni.

DSG kuplung csere – tényleg muszáj ezt, ha meghibásodik?

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy miért rögtön a cseréről írunk, és miért nem esik szó javítási lehetőségekről?

Egyáltalán nem arról van szó, hogy ne szeretnénk megoldani a felmerülő problémákat, a javítási lehetőség hiánya a kuplung speciális felépítéséből és működéséből ered.

Sajnos az összetett működés miatt nem igazán lehetséges külön javítani az egyes alkatrészeket, egyben érdemes az egészet cserélni, ha probléma adódik vele (sőt, másképpen nem is vállaljuk).

Reméljük, azt nem kell mondanunk, hogy ezt véletlenül se próbáld meg otthon, ugyanis speciális eszközök, tapasztalat és szaktudás nélkül nem fogsz tudni kicserélni egy DSG kuplungot.

Mindezek mellett a cserét követően szükséges lépés a diagnosztikai tanítás is, amit otthon szintén nem lehet kivitelezni.

DSG kuplung csere? Állunk elébe!

Igaz otthon nem lehet cserélni, de a 19. kerületi szervizünkben igen, ráadásul szerelőink nagyfokú tapasztalattal rendelkeznek e téren is.

Ha problémád adódna a DSG kuplunggal – vagy esetleg másféle kuplunggal is -, akkor keress minket bizalommal!

Szakembereinkre rábízhatod a teljes javítási folyamatot és az alkatrészek beszerzését is.

A javítási munkálatok menetéről pontos tájékoztatást fogsz kapni: mi mindig tudatjuk előre, hogy mennyi idő múlva kapod vissza a kocsidat, és a várható költségeket is elmondjuk, hogy ne érjen Téged semmilyen kellemetlen meglepetés.

Kérj hozzánk időpontot telefonon vagy térj be hozzánk személyesen!