Elektromos autó szerviz: bonyolultabb vagy egyszerűbb, mint a hagyományos társaiké?

Elektromos autó szerviz

Az egyik gyakori kérdés az elektromos autók kapcsán nem más, mint a szervizelés: vajon többet kell őket javítani, mint a hagyományos autókat?

Bonyolult őket szervizelni?

Szerencsére egyáltalán nem!

A villanyautók nem csak környezetbarát megoldást jelentenek, hanem a kisebb szervizigény miatt is jó opciót kínálnak.

Lássuk, mire kell számítani egy elektromos autó szervizelése esetén!

Ezeket biztos nem kell javítani egy elektromos autón

A zöld járművek, melyek elektromos meghajtással közlekednek, nem tartalmaznak belső égésű motort, tehát minden olyan szervizműveletet, mely a motorhoz köthető, el lehet felejteni.

Nem lesz gondod a:

  • szíjas vezérlés cseréjére,
  • olaj- és üzemanyagszűrő cserére,
  • a gyújtógyertyára
  • a motorolajra,
  • dugattyúkra és azok gyűrűire,
  • szelepekre,
  • és a vezérműre sem.

Ezek mellett számos kopóalkatrész karbantartását megspórolhatod, ugyanis a klasszikus, belső égésű autókban a hajtáslánc rengeteg – szinte összeszámolhatatlanul sok – alkatrészt tartalmaz, addig az elektromos kocsik esetén ez nagyjából 20 körül van csupán.

Sőt, hogy tovább fokozzuk a dolgot, a kipufogó rendszerhez tartozó alkatrészek és szenzorok szervizműveleteit is elfelejthetjük!

Természetesen attól, hogy a klasszikus motorokhoz köthető szervizműveleteket nem kell megejteni, nem jelenti azt, hogy soha nem kell majd felkeresni az autószerelőt, ha elektromos autót vásárolnál.

Akkumulátor – erre érdemes odafigyelni

Akkumulátor – erre érdemes odafigyelni

A villanyautók egyik kulcsfontosságú alkatrésze az akkumulátor, hiszen gyakorlatilag ez adja az energiát a belső égésű motor helyett.

Bár kétségtelen, hogy oda kell figyelni az akkumulátor állapotára, szerencsére a modern lítium akkumulátorok élettartama rendkívül nagy: a legújabb Teslák esetén 1 millió kilométeres futásteljesítményt ígérnek akkumulátorcsere nélkül.

Persze nem csak a Tesla gyárt zöld járműveket, így hoztunk egy kézzelfoghatóbb és általánosabb adatot is: a frissen kihozott elektromos kocsik akkumulátorára 8 év garanciát adnak átlagosan a gyártók.

Ha csak 8 évente kell akksit cserélni, már az is elég jól hangzik, de ezek a kilátások akár még javulhatnak is a jövőben, ugyanis az újabb és újabb akkumulátorok minőségét, energiasűrűségét folyamatosan növelik.

Futómű szerviz elektromos autók esetén

Az akkumulátor mellett azért vannak ellenőrizendő alkatrészek egy elektromos kocsi esetén is: ilyenek például a pollenszűrők, fékfolyadék, abroncsok, továbbá a komplett futómű is.

A futómű szerviz nem elhanyagolandó a menetbiztonság szempontjából!

Ez a művelet gyakorlatilag ugyanúgy zajlik egy elektromos jármű esetén is, mint a hagyományosaknál, tehát sem időben, sem kiadások terén nem kell óriási tételekre számítani, ám évi két alkalommal mindenképp megejtendő!

Autószerelőt keresel? Vár a Méta!

A Méta Autószervizben életkortól, márkától és típustól függetlenül fogadunk minden személy- és kisteherautót!

Ha még nem találtad meg a tökéletes szervizt, akkor most itt a lehetőség!

Kérj időpontot telefonon, vagy térj be hozzánk személyesen, győződj meg magad szolgáltatásunk minőségéről!