Elektromos autó szerviz: bonyolultabb vagy egyszerűbb, mint a hagyományos társaiké?

Elektromos autó szerviz

Az egyik gyakori kérdés az elektromos autók kapcsán nem más, mint a szervizelés: vajon többet kell őket javítani, mint a hagyományos autókat?

Bonyolult őket szervizelni?

Szerencsére egyáltalán nem, ám arra fel kell készülnöd, hogy nem minden szervizben tudnak mindenféle javítást elvégezni az elektromos autókon.

A villanyautók nem csak környezetbarát megoldást jelentenek, hanem a kisebb szervizigény miatt is jó opciót kínálnak.

Cikkünk további részéből megtudod, hogy mire számíts egy villanyautó szervizelése esetén, továbbá azt is áttekintheted, milyen szervizműveleteket tudunk vállalni egy elektromos jármű kapcsán műhelyünkben!

Milyen műveleteket tudunk vállalni villanyautók esetén?

Érdemes az elején tisztázni, hogy milyen javítási műveleteket tudnak elvégezni egy elektromos járművön a hagyományos autószerelő műhelyekben (tehát egy olyanban, mint amilyen a Méta Autószerviz).

Nyugodtan fordulhatsz hozzánk elektromos autó esetén is, ha:

  • a fékekkel van problémád;
  • ha futómű gondokat tapasztalsz;
  • izzócserére vagy fényszóró állításra van szükséged;
  • továbbá diagnosztikát is tudunk csinálni elektromos autók esetén.

Sajnos, hogyha az elektromos autó hajtásláncával (tehát az elektromos motorral vagy az azt hajtó akkumulátorral) van probléma, azt nem tudjuk vállalni – ebben az esetben egy speciális, villanyautókkal foglalkozó szervizet kell felkeresned.

Ezeket biztos nem kell javítani egy elektromos autón

Bár a fentebb említett esetben speciális szervizre lesz szükséged, az elektromos autó még így is jó választás lehet.

Ennek oka, hogy a zöld járművek, melyek elektromos meghajtással közlekednek, nem tartalmaznak belső égésű motort, tehát minden olyan szervizműveletet, mely a motorhoz köthető, el lehet felejteni.

Emiatt nem lesz gondod a:

  • szíjas vezérlés cseréjére,
  • olaj- és üzemanyagszűrő cserére,
  • a gyújtógyertyára
  • a motorolajra,
  • dugattyúkra és azok gyűrűire,
  • szelepekre,
  • és a vezérműre sem.

Ezek mellett számos kopóalkatrész karbantartását megspórolhatod, ugyanis a klasszikus, belső égésű autókban a hajtáslánc rengeteg – szinte összeszámolhatatlanul sok – alkatrészt tartalmaz, addig az elektromos kocsik esetén ez nagyjából 20 körül van csupán.

Sőt, hogy tovább fokozzuk a dolgot, a kipufogó rendszerhez tartozó alkatrészek és szenzorok szervizműveleteit is elfelejthetjük!

Természetesen attól, hogy a klasszikus motorokhoz köthető szervizműveleteket nem kell megejteni, nem jelenti azt, hogy soha nem kell majd felkeresni az autószerelőt, ha elektromos autót vásárolnál.

Akkumulátor – erre érdemes odafigyelni

Akkumulátor – erre érdemes odafigyelni

A villanyautók egyik kulcsfontosságú alkatrésze az akkumulátor, hiszen gyakorlatilag ez adja az energiát a belső égésű motor helyett.

Bár kétségtelen, hogy oda kell figyelni az akkumulátor állapotára, szerencsére a modern lítium akkumulátorok élettartama rendkívül nagy: a legújabb Teslák esetén 1 millió kilométeres futásteljesítményt ígérnek akkumulátorcsere nélkül.

Persze nem csak a Tesla gyárt zöld járműveket, így hoztunk egy kézzelfoghatóbb és általánosabb adatot is: a frissen kihozott elektromos kocsik akkumulátorára 8 év garanciát adnak átlagosan a gyártók.

Ha csak 8 évente kell akksit cserélni, már az is elég jól hangzik, de ezek a kilátások akár még javulhatnak is a jövőben, ugyanis az újabb és újabb akkumulátorok minőségét, energiasűrűségét folyamatosan növelik.

Futómű szerviz elektromos autók esetén

Ahogy fentebb is említettük, az akkumulátor mellett azért vannak ellenőrizendő alkatrészek egy elektromos kocsi esetén is: ilyenek például a pollenszűrők, fékfolyadék, abroncsok, továbbá a komplett futómű is.

A futómű szerviz nem elhanyagolandó a menetbiztonság szempontjából!

Ez a művelet gyakorlatilag ugyanúgy zajlik egy elektromos jármű esetén is, mint a hagyományosaknál, tehát sem időben, sem kiadások terén nem kell óriási tételekre számítani, ám évi két alkalommal mindenképp megejtendő!

Autószerelőt keresel? Vár a Méta!

A Méta Autószervizben életkortól, márkától és típustól függetlenül fogadunk minden személy- és kisteherautót!

Ha még nem találtad meg a tökéletes szervizt, akkor most itt a lehetőség!

A hajtáslánc problémáin kívüli gondokkal kereshetsz minket villanyautók esetén is.

Kérj időpontot telefonon, vagy térj be hozzánk személyesen, győződj meg magad szolgáltatásunk minőségéről!