Ezek a meghibásodott kipufogó rendszer egyértelmű jelei

Ezek a meghibásodott kipufogó rendszer egyértelmű jelei

A kipufogó rendszer rendkívül fontos része az autónknak, hiszen az üzemanyag égése során keletkezett károsanyagok és forró gázok elvezetéséért felelős.

Lyukas, törött kipufogóval járni egyáltalán nem ajánlatos!

Cikkünkben elmondjuk, pontosan miért nem szabad halogatni a javítását, továbbá, hogy milyen jelek utalnak arra, hogy ideje felkeresned az autószerelőt.

Kipufogó rendszer meghibásodása: innen ismerheted fel!

Van néhány rendkívül egyszerűen felismerhető és egyértelmű jel, melyekből kétséget kizáróan tudhatod, hogy baj van a kipufogó rendszerrel.

  • Gyanús, szokatlan hangok: amennyiben lyukas valahol a kipufogó rendszer, biztosan fogsz a szokásostól eltérő hangokat hallani. Nem csupán kellemetlen így mászkálni, de legyünk őszinték: nem ér annyit a halogatás, spórolás, hogy nagyobb galiba történjen.
  • Furcsa szagok: amennyiben a katalizátorral vannak problémák, akkor elképzelhető, hogy furcsa, szokatlanul büdös szagokat érezhetsz a kipufogó környékén. Ez egyértelmű jel, hogy hívd a szerelőt! Katalizátor probléma állhat a háttérben.
  • Csökkent motorteljesítmény, megnövekedett fogyasztás: ezek a jelek a részecskeszűrő problémájára utalhatnak, de akár a katalizátor gondja is okozhat ilyen tüneteket.
  • Erőteljesebben füstöl a jármű: ebben az esetben szintén a kipufogó rendszer valamely elemének hibája is állhat a háttérben.

A fentebb említett jelek mellett természetesen az autó műszerfalán felvillanó hibajelzések is tájékoztathatnak minket a katalizátor vagy a részecskeszűrő meghibásodásáról.

Mi történik, ha nem fordulunk időben szerelőhöz kipufogó hiba esetén?

Mi történik, ha nem fordulunk időben szerelőhöz kipufogó hiba esetén?

A kipufogó nem játék, óriási károkat tud okozni, ha nem javítjuk időben a gondokat.

A részecskeszűrő és a katalizátor problémái kihatnak a motor teljesítményére, így, ha nem törődünk vele, akkor búcsút inthetünk a normálisan elvárható nyomatéknak, továbbá a környezetet is nagy mértékben szennyezzük.

Ez utóbbi nem csak ránk nézve káros, de az előírások szerint egyenesen tilos így közlekedni az autóval.

A lyukas kipufogó rendszer nem képes a motorból érkező forró gázok lehűtésére és elvezetésére, ennek következtében nem megfelelő helyen fognak távozni: a forró kipufogógáz akár meg is olvaszthatja az autó műanyag alkatrészeit!

Továbbá egy, a csőrendszerből leszakadó darab akár tönkreteheti a jármű bizonyos alkatrészeit, sokszorozva ezzel az egyébként sem csekély anyagi kárt, és veszélyes helyzetekbe sodor minket.

Kipufogó javítás a 19. kerületben

A kipufogó javítás összetett feladat, melyet nem mindegy, mennyire gyakorlott szakemberre bízunk.

Kollégáink hosszú évek tapasztalatával rendelkeznek a teljes kipufogó rendszer szervizelése és karbantartása esetén, és megszámlálhatatlan autó köszönheti nekik kifogástalan műszaki állapotát.

Foglalj hozzánk időpontot telefonon vagy személyesen, ha lelkiismeretes szakemberekre szeretnéd bízni a járműved!