Ezekről ismered fel a hibás DSG váltót

Ezekről ismered fel a hibás DSG váltót

A DSG váltót sokan a könnyed, zökkenőmentes utazással asszociálják, ráadásul nem is véletlenül: ez a típus a gyors reakcióidőről, hatékony és sima váltásokról ismert.

Az ilyen váltóval szerelt autók vezetési élménye kiemelkedő, így nem csoda, hogy megjelenésük után gyorsan elterjedtté váltak.

A népszerűség ellenére azonban ezek a váltók ugyanúgy meghibásodhatnak, mint bármely másik mechanikus eszköz.

Cikkünkben ezeket a hibalehetőségeket vesszük górcső alá!

Egy kis alapozás: így működik a DSG váltó

Ahogy már a DSG kuplungról szóló cikkben is említettük, DSG váltó alatt gyakorlatilag két kuplungtárcsa és két váltó okosan összehangolt rendszerét értjük.

Az egyik kuplung mögött a páratlan (1,3,5,7+hátramenet), míg a másik mögött a páros (2,4,6) fokozatok helyezkednek el, ami lehetővé teszi, hogy váltáskor a következő fokozat már előre bekészítve várakozzon.

Kapcsoláskor az egyik kuplung nyit, a másik zár, optimális esetben egyidőben: ez a működés egy nagyon sima és egyenletes utazási élményt ad, ráadásul a gyorsulás folyamatos marad, nincs benne megszakítás.

A kellemes utasélmény mellett a fogyasztásra is jó hatással van ez a mechanizmus.

Ismerd fel a DSG váltó meghibásodását!

Ismerd fel a DSG váltó meghibásodását!

Bár a fentiekből is látható, fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem a hagyományos értelemben vett automata váltó, ugyanis mechanizmusát tekintve sokkal inkább egy megduplázott kéziváltónak felel meg, némi robotikával megfűszerezve.

Mint minden műszaki rendszer, a DSG váltó is meghibásodhat, méghozzá a következő jelek utalnak a hibára:

  • a legtöbb hibajelenséget valamilyen hibakód által ismerhetjük fel. Ennek pontos jelentését csakis megfelelő autódiagnosztika által ismerhetjük meg, így autótulajdonosként ilyenkor érdemes rögtön kérnünk egy időpontot a szerelőhöz.
  • a konkrét meghibásodások előtt már lehetnek figyelmeztető jelek, az egyik ilyen, hogyha a váltás valamilyen szokatlan (zörgő, csörgő) hangjelenséggel társul.
  • további figyelmeztető jel lehet, hogyha a váltások nem a DSG-től megszokott, észrevétlen módon történnek, hanem menet közben apró megakadást érzünk, amikor a váltó átkapcsol a fokozatok között.

Akármelyiket érzékeled ezek közül, érdemes minél előbb felkeresni a szerelődet, ugyanis a váltó problémája megoldódni biztosan nem fog magától, csakis súlyosbodhat!

Fejtörést okoz a meghibásodott DSG váltód? Látogass el a Méta Autószervizbe!

Ha a váltóval, kuplunggal kapcsolatban érzékelünk problémát, az nem tűr halasztást, ám a megfelelő szerviz felkutatása sokszor időigényes és stresszes.

Mi most megspóroljuk Neked ezt a kört: nálunk biztosan megtalálod a számításod, hogyha DSG váltó problémákkal állsz szemben, ugyanis szerelőink nagyfokú tapasztalattal rendelkeznek az ilyen hibák javításában és a DSG kuplung cseréjében.

Műhelyünkben kortól, márkától és típustól függetlenül fogadjuk autódat, és garantáljuk, hogy a szerelés minden részletével kapcsolatban átfogó tájékoztatást adunk: tudni fogod, hogy mennyi időre kell nélkülözni a kocsidat, és a várható költségeket sem titkoljuk el.

Kérj időpontot hozzánk telefonon, vagy látogass el 19. kerületi műhelyünkbe személyesen!