Ezért szakad el az elöregedett vezérműszíj

Ezért szakad el az elöregedett vezérműszíj

Felelősségteljes autósként bizonyára rengeteget hallottál már arról, hogy mennyire fontos a vezérlés rendszeres cseréje.

Rengeteg cikk született már arról, hogy mikor mit kell cserélni, mennyibe kerül a csere, milyen alkatrészekből kell új egy ilyen művelethez, ám egy alapvető információ gyakran kimarad: miért szükséges a vezérműszíj cseréje?

Cikkünkben most ezt fogjuk kitárgyalni.

Miért kell cserélni a vezérműszíjat?

A válasz röviden az, hogy egy bizonyos idő után elöregszik a szíj anyaga, és az elöregedett anyag könnyen elszakadhat.

A vezérműszíj egy speciális szövetből és gumiból készül: ez egy nagyon strapabíró kombináció, -30 oC és +160 oC közötti hőmérséklettartományt is elvisel probléma nélkül.

Sajnos az idő előrehaladtával romlik a tűrőképessége, és az elöregedett anyag könnyen elszakadhat valamilyen fizikai vagy környezeti behatás miatt.

Az elszakadó vezérműszíj hatalmas károkat okoz a motorban, akár teljesen tönkre is teheti azt!

Honnan ismerhetjük fel, ha gond van a vezérműszíjjal?

Honnan ismerhetjük fel, ha gond van a vezérműszíjjal?

A vezérműszíj hibáit nem olyan könnyű észrevenni, ugyanis kezdetben meglehetősen általános problémákat generál.

Ha megnyúlik és ezáltal átugrik egy vagy több fogat a vezérműszíj, előfordulhat, hogy világítani kezd a check engine lámpa és/vagy romlik az autó futásteljesítménye.

Utóbbi esetében gyakran előfordul, hogy alacsony fordulatszám mellett „erőtlen” az autó, továbbá nem gyorsul olyan dinamikusan bizonyos helyzetekben, mint korábban.

Ezek a problémák azonban nem csak a vezérműszíj gondja esetén jelentkezhetnek, így nagyon fontos, hogy mielőbb szerelőhöz forduljunk, bármelyiket is tapasztaljuk!

Ezért annyira fontos, hogy odafigyelj a vezérműszíjra

A vezérműszíj a szelepek nyitását és zárását szabályozza, méghozzá azzal, hogy a vezérműtengelyt és a főtengelyt megfelelő fordulatszámon forgatja.

Optimális esetben a két tengely tökéletes szinkronban dolgozik, ám egy elöregedett vezérműszíj nem biztos, hogy megfelelően látja majd el az összehangolás fontos feladatát.

Az összehangoltság hiánya már önmagában károkat okozhat a motorban a teljesítménycsökkenés mellett, de egy elszakadó szíj véglegesen is tönkreteheti a motort, ugyanis ebben az esetben a dugattyúk és a szelepek nagy erővel egymásnak ütköznek és károsítják egymást.

Ne várd meg, míg elöregszik a szíj!

Félelmetesnek hangozhat a fentebb leírt problémacsokor, ám szerencsére ez könnyen elkerülhető: csupán lelkiismeretesen be kell tartani a csereperiódusokra vonatkozó előírásokat.

Ezek mindig kifejezetten az autód típusára szabott adatok, így érdemes róla konzultálnod a szerelőddel, hogy pontosan tudhasd, mikor jön a vezérműszíj csere következő időpontja.

Ha még nem találtál megfelelő autószerelőt, akkor sincs ok az aggodalomra: a Méta Autószerviz szakemberei Téged is várnak autód korától, márkájától és típusától függetlenül!

Szerelőink hosszú évek tapasztalatával rendelkeznek, csakis minőségi alkatrészeket használnak és garanciális keretek között dolgoznak.

Mindezek mellett fontos számunkra a nyílt kommunikáció: mindig tudni fogod előre, mi mennyibe fog kerülni és mennyi időre kell nélkülöznöd az autódat.

Kérj időpontot telefonon vagy látogass el 18. kerületi műhelyünkbe személyesen!