Ezt mind ki kell cserélni a vezérléssel együtt

Ezt mind ki kell cserélni a vezérléssel együtt

Autótulajdonosként biztosan tudod, hogy az egyik legfontosabb kötelező karbantartási művelet a vezérléscsere, ám sokak számára kissé zavaros a mai napig, hogy pontosan hogyan zajlik mindez.

Rengeteg autós fejében él a tévhit, hogy vezérléscsere esetén a vezérműszíjat cserélik ki – ez részben igaz, de a valóságban ennél azért összetettebb a művelet és egyéb alkatrészekből is újakat kell beszerelni ilyenkor.

Annak érdekében, hogy teljesen kitisztuljanak a fejedben a vezérléscserével kapcsolatos információk – és ne érjen meglepetés, amikor szerelőhöz viszed az autót -, cikkünkben összeszedtünk Neked minden fontos tudnivalót!

Mit kell a vezérműszíjjal együtt kicserélni?

Ha a vezérműszíj cseréjére kerül a sor, akkor a szíjjal együtt számos alkatrészből is újat szükséges beszerelni.

Ilyenek például a szíj/láncfeszítők, a feszítő- és vezetőgörgők, a vezérmű kerekek, továbbá a vízpumpa és a hűtőfolyadék is cserére szorulnak ilyenkor.

Ajánlatos mindezek mellett a motorolajat is cserélni, továbbá ezzel együtt az olajszűrőt és az olajpumpa láncot is.

Hidd el, nem a lehúzás kedvéért mondják a szerelők, hogy ezekből mind újat kell venni ilyenkor, hanem azért, mert funkciójukat és működésüket tekintve rendkívül szorosan összefüggnek az említett alkatrészek.

Ezért fontos az összefüggő alkatrészek közös cseréje

Ezért fontos az összefüggő alkatrészek közös cseréje

Íme néhány példa, hogy érthetőbb legyen, miért kell a vezérműszíj mellett egy rakás egyéb alkatrészt is beszerezni!

A vízpumpát sokszor maga a vezérműszíj hajtja (néhány esetben a hosszbordás szíj).

Ha nem cseréljük ki a pumpát a szíjjal együtt, sajnos jó eséllyel tapasztalunk majd előbb-utóbb problémát a vízpumpa működésében: enyhébb esetben a hűtőfolyadék szivárgása okoz majd gondot, komolyabb esetben akár a csapágyak is tönkremehetnek.

Ha bekövetkezik az utóbbi eset, akkor a szíjat félrevezetheti a rendszer, aminek egyenes következménye a motor egyéb alkatrészeinek károsodása.

Természetesen más elemek esetén is hasonló a helyzet: például a görgők cseréjének elmulasztása esetén a vezérműszíj pontos futása nem biztosított, meglazulhat, aminek szintén a szelepek és a hengerek láthatják kárát.

Ugye nem szeretnéd tönkretenni a motort azzal, hogy ott próbálsz spórolni, ahol nem kellene?

Vezérléscsere? Kérj időpontot 19. kerületi szervizünkbe!

A fentebbiekből biztosan világossá vált mindenki számára, hogy a vezérléscsere nem gyerekjáték, nem bízhatjuk akárkire.

Egy hozzá nem értő személy a feladat összetettsége miatt aligha képes pontosan és megfelelően megoldani ezt a szerelési műveletet, ami nagy rizikóval járhat a motorunk élettartama szempontjából.

A Méta Autószerviz szakemberei viszont állnak rendelkezésedre, hogyha vezérléscseréhez keresel szerelőt!

Műhelyünkben fogadjuk autódat kortól, márkától és típustól függetlenül, sőt, még kisteherautóval is érkezhetsz!

A művelet előtt pontosan átbeszéljük, mire számíthatsz anyagi értelemben és időtartam szempontjából, így nem kell majd izgulnod, mennyi is lesz a végösszeg vagy meddig kell nélkülözni a kocsidat.

Időpontot kérhetsz telefonon is, de ha szeretnél szétnézni nálunk, akkor akár személyesen is el tudod intézni ezt a műveletet.

Ne habozz, jelentkezz be hozzánk mielőbb!