Futómű állítás: a téli gumi felhelyezésekor kötelező

Futómű állítás: a téli gumi felhelyezésekor kötelező

Decemberben már kemény fagyok is előfordulnak az ország bizonyos részein, így feltételezzük, hogy már mindenkinek téli gumi van az autóján.

Erre a biztonsági teendőre még szerencsére az emberek többsége odafigyel, viszont a téli gumicserével járó egyéb feladatokról sem szabad elfeledkezni!

Az egyik ilyen alapteendő ilyenkor a futómű állítása és átvizsgálása.

Nézzük meg, miért olyan fontos ez!

Futómű állítás gumicserénél: fontosabb, mint hinnéd

Először is tisztázzuk: a futómű állítása évente kétszer megejtendő, akár a kötelező teendők közé is beírhatjuk, célszerű a téli-nyári gumicserével összekötni.

A futómű állítás műveleténél megnézzük, hogy a kerekek a gyártó által meghatározott paraméterek szerint vannak-e beállítva, összehangoltan, szinkronban futnak-e az úttesten.

Amennyiben minimális eltérést is tapasztalunk, korrigáljuk a beállításokat.

Sajnos ezt a korrekciót időről-időre szükséges megejteni, hiszen a mindennapi közlekedés során számos tényezővel találkozik egy hétköznapi sofőr, ami módosíthatja a beállításokat: ilyen lehet egy mélyebb kátyú vagy éppen egy magasabb padka, ami parkolásnál az utunkba kerül.

Bármennyire vigyázunk, ezeket a tényezőket nem tudjuk kikerülni, így az autónk biztonsága érdekében muszáj ellenőriztetni a futóművet.

Mi történik, ha elmulasztjuk a futómű állítást?

Sajnos a futómű beállításának elhanyagolása a menetbiztonság romlását és számos alkatrész idő előtti cseréjét fogja eredményezni.

Ilyen hiba lehet például a lengőkarok, rugók meghibásodása, az abroncsok rendellenes módon és fokozott ütemben történő kopása.

Természetesen több alkatrészt is érinthet a gond, azonban nem érdemes a beállításon spórolni sem anyagi, sem biztonsági szempontból.

Mind a gumiabroncsok, mind az egyéb futómű alkatrészek meglehetősen drágák, így nem éri meg egy olcsó futóműállításon „takarékoskodni”, továbbá a hosszabb féktáv, bizonytalan úttartás és kormányzási problémák okozta balesetek az egész életünkre hatással lehetnek.

Miért pont a téli gumicserénél kell állítani a futóművet?

Miért pont a téli gumicserénél kell állítani a futóművet?

Valójában nem ilyenkor kötelező, de ilyenkor a legkönnyebb megejteni.

A gumicseréhez egyébként is fel kell keresnünk egy műhelyt, és ha már ott vagyunk, praktikusan összeköthetjük a két műveletet.

Mindemellett az sem hátrány, hogy ilyenkor a szerelők könnyebben rá tudnak pillantani a futómű egyes részeire, akár olyanokra is, amelyek egyébként rejtve maradnak, amikor a helyükön vannak az abroncsok.

Futómű állítás és gumicsere a Métánál

Legyen szó akár futómű állításról, akár gumicseréről vagy egyéb műveletről, a Méta Autószervizben Téged is fogadunk!

Műhelyünkben vállalunk minden autót márkától, típustól és kortól függetlenül, beleértve a kisteherautókat is!

Szerelőink hosszú évek tapasztalatával a hátuk mögött minden problémádra tudják a megoldást, amiről természetesen részletesen tájékoztatni fognak, hogy ne érjen meglepetés a munkafolyamat során.

Gyere el hozzánk, és győződj meg magad szerelőink precizitásáról!

Gumiszerelésre, futómű állításra és klíma töltésre akár online is kérhetsz időpontot, egyéb esetekben telefonon vagy személyesen tudjuk fogadni az időpontfoglalási igényed.