Futómű állítás Budapest térségében: a komoly hibák elkerülhetők

Futómű állítás Budapest térségében: a komoly hibák elkerülhetők

A futómű egy rendkívül összetett szerkezet, így, amikor futómű hibát emlegetünk, akkor nagyon sokféle probléma állhat a háttérben.

Cikkünkben ezeket vesszük sorra, megnézzük, mi romolhat el, és milyen jelekből ismerheted fel a hibát, továbbá a megelőzésről is szót ejtünk.

A futómű részei és annak hibái

A futóműhöz számos alkatrész tartozik, és ezek meghibásodásai mind másképpen jelentkeznek a közlekedés folyamán.

  • Lengőkar: a lengőkar hibáját a gömbfejek nyikorgásából ismerheted fel, de komolyabb gond (például lengőkar deformitás) esetén az autó félrehúzhat egyenes úton.
  • Kerékcsapágy: a kerékcsapágy meghibásodása esetén furcsa, bugó hang hallható, mely egyenes úton és kanyarodás közben is egyaránt észlelhető.
  • Lengéscsillapító: a teleszkóp – vagyis lengéscsillapító – problémáját az autó hintaszerű mozgása jelzi. Ilyenkor egy mélyebb gödrön történő áthaladás után nem tér vissza az autó nyugalmi állapotba, hanem fel-le történő mozgást végez.
  • Rugó: a leggyakoribb probléma ezen alkatrész esetén a törés. Ekkor az autó karosszériája ferdén áll, viszonylag látványos elváltozás a megszokotthoz képest.
  • Toronycsapágy, toronyszilent: a hibát érdekes kopogó hang jelzi, mely a karosszéria felső része felől hallható. Ha álló helyzetű autó kormányát tekerjük, akkor is hallható a szokatlan morajlás.
  • Stabilizátorkar: amennyiben ez az alkatrész meghibásodik, kanyar közben vagy hepehupás úton közlekedve koppanó hangot hallhatunk.
  • Lengőkar gömbfej: ha meghibásodik, akkor „ciripelő”, kellemetlen hangot produkál az autó rossz úton haladva.
  • Kormánygömbfej: a kormányösszekötő gömbfej hibájára a kormány szokatlanul nagy holtjátéka és nyikorgása hívja fel a figyelmet.

Futómű állítás – a nagy hibák elkerülésének kulcsa

A futómű rendszeres ellenőrzése és beállítása kulcsfontosságú lépés, hogyha szeretnénk az autónk műszaki állapotát rendben tudni.

Ha nem tapasztaljuk a fentebb említett gondok egyikét sem, akkor évente kétszer, a tavaszi és őszi abroncscserék alkalmával érdemes futómű állítást végezni.

Ezen felül nem árt, ha ránéz az autóra egy szakember, hogyha nekimentünk egy padkának, esetleg belehajtottunk egy nagyobb gödörbe, ugyanis ezek szintén módosíthatják a futómű beállítását.

A rosszul beállított futómű az alkatrészek rendellenes kopását vonja maga után, ami sem a pénztárcánknak, sem a biztonságunknak nem kedvez!

Futómű állítás Budapest területén – Méta Autószerviz

Futómű állítás Budapest területén – Méta Autószerviz

Még keresed a megfelelő szerelőt az autódhoz?

A legjobb helyen jársz!

Szervizünkben minden járművet fogadunk márkától és típustól függetlenül, beleértve a kisteherautókat is.

Szakképzett, tapasztalt szerelőkkel dolgozunk, műhelyünk felszereltségére pedig fokozottan ügyelünk.

A különféle munkálatokat garanciális keretek között végezzük, így nem kell aggódnod azok minősége miatt!

A rövidebb időt igénylő műveletek esetén akár helyben meg is várhatod a munka befejezését, melyhez egy kényelmes, légkondicionált várót biztosítunk számodra.

Gyere el, és tapasztald meg a minőségi szerviz adta élményt!

Időpontot telefonon vagy személyesen kérhetsz hozzánk.