Futóműállítás tavasszal: lassan esedékes!

Futóműállítás tavasszal: lassan esedékes!

Igaz még csak február van, de nem hunyhatunk szemet afelett, hogy nemsokára várható a jó idő, és ezzel együtt pedig felkerülnek majd a nyári gumik is, porondra kerülnek az autós kirándulások.

Azonban van egy teendő, melyet sokan elhanyagolnak, pedig mindenképp szükséges lenne elvégeztetni akkor, amikor a nyári gumi felkerül.

Ez nem más, mint a futóműállítás, vagyis egy egyszerű, gyors művelet, ami ráadásul nem is kerül csillagászati összegekbe.

Miért nem figyelünk oda rá?

Mi történik, hogyha minden gumicserénél megejtjük?

Cikkünkből megtudod!

A futóműállítás lényege

A futóműállítás egy alapművelet, melynek során a kerekek dőlésszögét és összetartását állítják, ezzel elősegítve, hogy a kerekek a gyártó által meghatározott értékeknek megfelelően, pontosan összehangolva gördüljenek az úttesten.

A futóműállítás első lépése mindig az, hogy megnézik, van-e eltérés a gyári beállításokhoz képest, és amennyiben igen, a szükséges korrekciót elvégzik.

Miért fontos a tavaszi futóműállítás?

Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy ez a művelet nem csupán tavasszal lényeges, ám a téli-nyári gumi cseréje ideális és időtakarékos lehetőség a futóműállítás megejtésére.

Télen, a sáros, havas úttesten nehezebben láthatók a kátyúk és útegyenetlenségek, melyek következtében sokkal nagyobb eséllyel hajtunk bele egy-egy gödörbe.

Az ilyen események során a futómű könnyedén elállítódhat, amit jobb időben korrigálni, hiszen a rosszul beállított futóműnek számos negatív következménye lehet.

A rosszul beállított futómű következményei

A rosszul beállított futómű következményei

A helytelen beállítás következtében az autónk úttartása bizonytalan, ami balesetveszélyes helyezeket idézhet elő.

Ez már önmagában is kellő ok arra, hogy odafigyeljünk rá, de ha kicsit tovább megyünk, láthatjuk, hogy a biztonságunk mellett a pénztárcánk is megsínyli a hanyagságot.

A rosszul állított futómű következtében a gumik idő előtt és egyenetlenül kopnak, így biztosak lehetünk benne, hogy sokkal hamarabb kell majd új szettet vásárolnunk, mint normál esetben.

Ezek mellett a lengőkarok és gumiköpenyek is deformálódhatnak, amelyek további szervizalkalmakat tesznek szükségessé.

Milyen gyakran állíttassunk a futóművön?

A futóműbeállítás nem csak tavaszi teendő.

Általánosságban azt javasoljuk, hogy ha nem érzékelsz nagy eltérésre utaló jeleket, akkor a téli-nyári, nyári-téli gumicsere idején ejtsd meg ezt a műveletet.

Ezen kívül akkor lehet szükséged rá, ha egyenes úton haladva valamely irányba húz az autó, egyenes kerekek mellett ferdén áll a kormány, kanyarodás után a kormány nem tér vissza eredeti helyzetébe, vagy éppen azt tapasztalod, hogy egyenetlenül kopnak a gumik.

A felsorolás nem teljes, azonban az itt említettek egyértelmű, nagymértékű eltérésre utalnak, úgyhogy irány a szerelő, ha ezt tapasztalod!

Futóműállítás a Méta Autószervizben

A felelősségteljes sofőrok mind tudják, hogy a futóműállítás nem kedv kérdése, hanem a téli-nyári gumicsere kötelező teendője.

Ha eddig nem volt tervben, itt az idő, hogy átgondold, mire eljön a gumicsere esedékessége.

A biztonságod érdekében kérj időpontot futóműállításra a Méta Autószervizbe!