Így zajlik egy kuplungcsere

Így zajlik egy kuplungcsere

A kuplung cseréje, javítása nem mindennapos művelet, és nem tartozik az évente elvégzendő rutinfeladatok közé sem.

Mivel viszonylag ritkán kell megejteni, így sokan nincsenek tisztában vele, hogy pontosan mikor jön el az ideje, továbbá arról sincsen fogalma sok embernek, hogy hogyan zajlik egy kuplungcsere.

Cikkünkben ezekről ejtünk néhány szót, hogy ne ránduljon görcsbe senki gyomra, ha meghallja a kuplungcsere szót.

Kuplungcsere: mikor érkezik el az ideje?

A kuplungnál nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy 50 vagy 100 ezer kilométerenként cserélni kell, szóval ez merőben más téma, mint például egy olajcsere.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy 150.000-től 250.000 kilométerig terjed a csere intervalluma, de ez nagyban függ az autó használatának módjától is, hiszen egy szinte csak autópályán használt kocsiban magasabb lehet a kuplung élettartama, mint a városi közlekedés esetén.

Ami 100%-ig biztos, hogyha úgy érzed, hogy a kuplungot nehezebb vagy könnyebb benyomni a szokásosnál, ha furcsa hangokat hallasz a pedál lenyomásakor, esetleg zörög vagy rángat a kuplung váltásnál, akkor sajnos elérkezett a csere ideje.

Hogyan zajlik a kuplungcsere?

A kuplung cseréje összetett művelet, hiszen maga a kuplung és tartozékai nem olyan helyen helyezkednek el, amelyekhez könnyedén hozzá lehetne férni, így az egész váltó eltávolítása szükséges.

Emiatt a művelet több órán át is eltarthat bizonyos típusok esetén, és még csak a szervizművelet első lépésénél járunk.

A kuplung szervizelése nem egy konkrét alkatrész kicserélését jelenti, hanem egy egész alkatrészkomplexét: ilyenkor a kuplungtárcsa, a kinyomócsapágy és a kuplungszerkezet is cserén esik át.

A több alkatrész és hosszadalmas munkafolyamat következtében ez nem tartozik a legolcsóbb műveletek közé, bár az árak itt is széles skálán mozognak az egyes autótípusoktól függően.

A kuplungcsere fontos szempontjai

A kuplungcsere fontos szempontjai

Ahogy már említettük, a kuplung cseréje nem egy olcsó dolog, de szerencsére nem is tartozik a mindennapos műveletek közé.

Ha már a zsebedbe kell nyúlnod, akkor mindenképpen hozzáértő személlyel végeztesd a javítást!

Figyelj oda a szakember tapasztaltságára, valamint olyan személyre bízd a műveletet, aki minőségi alkatrészekkel dolgozik.

Lehetséges, hogy 1-2 „garázs-szerelő” olcsóbban meg tudná oldani Neked, mintha profi szervizbe érkeznél, de ne feledd, hogy lehetséges, hogy akár 8-10 évig ki kell bírnia a megszerelt kuplungnak.

Ha silány minőségű munkába vagy alkatrészbe botlasz, akkor idő előtt fizetheted majd megint szerviz díját, hiszen biztosan nem szolgál majd Téged az autód ilyen hosszú időn át.

Kuplung javítás a Méta Autószervizben

Szervizünkben várunk Téged is, amennyiben kuplungproblémára gyanakszol, vagy úgy sejted, eljött a csere ideje.

Szakembereink több éves tapasztalatának hála könnyedén tudnak majd segíteni a pontos szervizfolyamat megtervezésében és kivitelezésében.

Márkától, típustól és az autó korától függetlenül fogadunk Téged is!