Kisteherautó szerviz – jobban kell rá figyelni, mint gondolnád!

Kisteherautó szerviz – jobban kell rá figyelni, mint gondolnád!

Nem gondolunk bele gyakran, de a legtöbb vállalkozás működését nem az óriási nyergesvontatók és hasonló nagyteljesítményű járművek biztosítják, hanem a kisteherautók.

Már egy kisvállalkozás esetén is gyakori, hogy akad legalább egy kisebb platós vagy „dobozos” autó, mellyel megoldható az áruszállítás és hasonló, apró-cseprő, de annál fontosabb dolgok.

Bár kevés szó esik róla, a kisteherautóknak kissé másféle bánásmódra van szüksége, mint a személygépkocsiknak, úgyhogy cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes odafigyelned.

Egy kisteherautóra jobban kell figyelni, mint egy személygépkocsira

Természetesen nem azt szeretnénk mondani, hogy a személygépkocsikkal nem kell törődni, de a kisteherautók nagyobb odafigyelést igényelnek az intenzív használat miatt.

Lehet, hogy észre sem veszed, de hiába van mindkét jármű napi szintű használatban, egy teherautóval valószínűleg nagyobb távokat teszel meg és többet közlekedsz, mint az otthoni kisautóddal.

Ebből kifolyólag a kopóalkatrészek is hamarabb szorulnak cserére, hamarabb jöhet el az olajcsere ideje, továbbá az abroncsok is hamarabb kophatnak el, hogy csak néhány dolgot említsünk.

A hosszabb távok miatt gyakrabban hajtunk bele egy-egy kátyúba, ami egy teherrel megrakodott jármű esetén könnyen futómű problémákhoz vezet.

Ezek miatt a kisteherautók esetén fokozottan kell ügyelni a rendszeres karbantartási munkálatok megejtésére, hiszen bármilyen meghibásodás a teljes vállalkozás munkafolyamatait hátráltathatja napokra, hetekre.

A rendszeres, alapos karbantartás sokkal célravezetőbb!

Milyen karbantartási műveletekre kerítsünk sort rendszeresen?

Milyen karbantartási műveletekre kerítsünk sort rendszeresen?

Ha azt szeretnéd, hogy a kisteherautód bármikor csatasorba tudjon állni, amikor szükséged van rá, akkor célszerű az alábbi karbantartási műveletekre rendszeresen időt szakítani.

  • Olajcsere: bár személyautók esetén sokszor elég évente megejteni az olajcserét, mivel nem csak az idő, hanem a megtett kilométerek száma is fontos ebben a kérdésben, egy kisteherautó esetén elképzelhető, hogy erre gyakrabban szükség lesz. 10-15 ezer kilométerenként érdemes sort keríteni erre a műveletre, úgyhogy figyelj oda a megtett távra!
  • Futómű állítás: alapvetően azt szoktuk javasolni, hogy a futómű beállítására évente 2x, a téli-nyári gumicserék alkalmával kerítsünk sort. Ez az ökölszabály teherautók esetén is igaz lehet, ám oda kell figyelni, hogy a nagyobb futásmennyiség miatt gyakrabban is szükség adódhat erre a műveletre, hiszen az utak során gyakrabban hajtunk kátyúkba, amelyek könnyen futómű problémákat idézhetnek elő.
  • Vezérlés: szintén az alapvető karbantartási műveletek közé tartozik a vezérlés cseréje, ám fontos megjegyezni, hogy a vezérműszíj/vezérműlánc cseréjekor nem csak az idő, hanem a megtett kilométerek száma is befolyásoló tényező. Mivel egy elszakadó vezérműszíj akár a motort is tönkreteheti, érdemes egyeztetni egy szakemberrel, hány kilométer megtétele után javasolja a cserét.

Ha ezt a három műveletet rendszeresen megejted, nagy gondod nem adódhat a munkádhoz nélkülözhetetlen autóval.

Kisteherautók szervizelése a Métánál

Tudjuk, hogy mekkora felelősség ezeket a járműveket karbantartani, éppen ezért a legjobb szakemberek dolgoznak nálunk annak érdekében, hogy mindig rendben lehessen az autód.

Kortól, márkától és típustól függetlenül fogadjuk a kisteherautókat is, és garantáljuk, hogy a hatékony kommunikációnak köszönhetően kiszámítható lesz, hogy mennyi időre kell nélkülözni a járművedet.

Keress minket bizalommal, hogyha szakemberre van szükséged a kisteherautód szervizelésére!