Lehetséges a futómű állítást otthon elvégezni?

Lehetséges a futómű állítást otthon elvégezni?

Mint oly sok autós javítás esetén, így a futómű állításnál is felmerülhet a kérdés, hogy vajon lehetséges-e otthon elvégezni a műveletet?

Ha rövid, velős választ szeretnél, akkor azt kell mondjuk, hogy nem, sajnos ez sehogy sem kivitelezhető, de még ha az lenne, akkor se ajánlanánk.

Cikkünkben kifejtjük, miért gondoljuk így!

Hogyan zajlik a futómű állítás?

Ahhoz, hogy megfelelő választ adhassunk a bevezetőben tárgyalt felvetésre, érdemes áttekinteni, hogyan zajlik a futómű állítás.

A futómű állítás egy összetett folyamat, melyet minden esetben géppel végeznek: ez beméri a kerekek dőlésszögét és összetartását, és a kapott értékek alapján már megállapítható, hogy milyen és mekkora mértékű korrekcióra van szükség.

Sajnos ezeket a megállapításokat gép nélkül nem igazán lehet precízen megtenni, emiatt máris világossá válik, hogy a futómű állítást nem tudjuk otthoni körülmények között elvégezni.

Sarkalatos pontok a futómű állítás során

Nem csak a gépigény az egyetlen ok, ami miatt nem kivitelezhető házilag a futómű állítása.

Maga a beállítás lépése csakis akkor léphet porondra, hogyha minden alkatrész esetén megbizonyosodtunk annak épségéről és megfelelő funkcionalitásáról.

Bármelyikkel hiba lenne (legyen szó egy rugóról, lengéscsillapítóról vagy akár apróbb alkatrészekről), először mindenképp orvosolni kell a problémát, ennek hiányában a futómű állítás csupán egy felesleges, értelmetlen lépés lenne.

Miért olyan lényeges a futómű állítás?

Miért olyan lényeges a futómű állítás?

Számos ember értetlenkedik, amikor a futómű állítás szóba kerül, ugyanis nincsenek tisztában a fontosságával.

A helytelenül beállított futómű számos alkatrész idő előtti kopását – és ezzel együtt korai cseréjét – eredményezheti, továbbá az abroncsok is megsínylik ezt az állapotot.

A gumikon keletkező rendellenes kopás rontja az úttesten való tapadást és ezzel együtt a menetbiztonságot, ráadásul ezeket is a normálisnál hamarabb kell cserélni, ami nem egy költséghatékony művelet.

A beállítás és felmérés során fény derül minden rejtett futómű hibára, mely nagy költségű szervizelést és balesetveszélyes helyzeteket okozhat, így hosszútávon nem éri meg ezen a pár ezer forintos tételen spórolni.

Futómű állítás Budapest térségében: a Méta Autószerviz Téged is vár!

A futómű állítás műveletét alapvetően évente kétszer javasoljuk: a téli és a nyári gumik cseréjének időpontjában.

Ha nem történik kirívó esemény, akkor ez a két alkalom elegendő lehet általánosságban.

Ezen felül akkor érdemes időpontot kérni, hogyha egy nagy kátyúba hajtottunk, esetleg nekimentünk a padkának, ugyanis ezek mind módosíthatják az eredetileg megfelelő beállítást.

A Méta Autószervizben szakszerű eszközökkel és magasan képzett szakemberekkel várunk, legyen bármilyen márkájú, típusú és életkorú az autód.

Időpontot rendkívül egyszerűen foglalhatsz: telefonos megbeszélés alapján tudunk fogadni, de ha időd és kedved úgy tartja, akkor személyesen is ellátogathatsz hozzánk, a beállítás műveletének idejét pedig tiszta, kényelmes várónkban töltheted el.

Kérj időpontot mielőbb!