Mi történik, ha kimarad a futómű szerviz?

Mi történik, ha kimarad a futómű szerviz?

A futómű szerviz fontossága a csapból is folyik, ám azt kevés helyen említik, hogy miért is oly lényeges ez a művelet, és mit kockáztatunk vele, ha kihagyjuk.

Te tudod, mi történne, ha nem ellenőriztetnéd a futóművet hosszú időkön keresztül?

Olvass tovább, hogy megtudd, de semmiképp ne próbáld ki otthon!

A futómű szerviz hiánya esetén ezekre számíthatsz

Ha kimarad a megfelelő szerviz, előbb-utóbb számos hibát tapasztalhatsz az autódon.

  • Az elhanyagolt állapotú futómű esetén gyakran jelentkezik egyenetlen gumikopás, mely sokféle formában testet ölthet: elképzelhető, hogy az abroncsnak csak a belső, vagy csak a külső oldala kopik intenzíven, de előfordul, hogy ún. kagylós kopást tapasztalunk. Ez azt jelenti, hogy erősen kopott foltokat láthatsz az abroncson egyenetlen elosztásban.
    Bármelyiket is tapasztalod, a gumik tapadása nem lesz kielégítő, ami hosszabb fékutat, bizonytalan úttartást eredményez.
  • A kormányproblémák szintén bajt jelentenek, és ebbe beletartozhat az is, hogy ráz a kormánykerék menet közben, de előfordulhat, hogy jobbra vagy balra húz az autó. Nem kell magyarázni, hogy miért veszélyes, ha gond van a kormányzással, ugye?
  • A „bólogató” autó sem jó jel. Akkor sem, ha a kasztni szándékos mozgatása után hintázik még sokáig, és akkor sem, hogyha megállás után tapasztalod. Ez a lengéscsillapítók hibájának egyik klasszikus jele.
  • Ha elhanyagolod a futómű szervizelését, akkor nagy eséllyel hallhatsz előbb-utóbb furcsa hangok Ezek változatos problémára utalhatnak, azonban egy biztos: a kattogó, súrlódó zajok akkor jelentkeznek, amikor már ténylegesen összeér 2 alkatrész, aminek nem kellene.

A felsorolásunk ebben a cikkben ugyan nem teljeskörű, ám szépen mutatja, hogy számtalan problémát tapasztalhatsz, ha félvállról veszed a futómű szervizelését.

Ezek a hibák veszélyeztetik az épségedet, úgyhogy nem vita tárgya, hogy oda kell-e rá figyelni!

Mikor szükséges futómű szervizre időpontot kérni?

Mikor szükséges futómű szervizre időpontot kérni?

A futómű beállítását alapvetően 2 időpontban szokás elvégezni: a téli és a nyári gumicserék megejtése után.

Általában ez a két ellenőrzés elegendő szokott lenni, ám történhetnek olyan események, melyek miatt plusz alkalom beiktatására lehet szükség.

Ilyen például, hogyha egy mély kátyúba hajtunk, vagy, ha nekimegyünk egy padkának.

Érdemes még azelőtt ellenőriztetni a futóművet, mielőtt a probléma komollyá válik, ugyanis egy elhanyagolt hiba könnyen nagy költségű szervizet vonhat maga után!

Futómű szerviz a Métánál, Budapesten

Lassan itt a téli gumi felhelyezésének ideje, és ezzel együtt a futómű ellenőrzésé is!

Ha szeretnéd megbízható helyre hordani az autódat, akkor ne habozz: kérj időpontot szervizünkbe, és tapasztald meg Te is, milyen egy minőségi, profi helyre hordani az autódat!

A járműved életkorától, márkájától és típusától függetlenül fogadunk.

Hívj minket telefonon, vagy térj be személyesen műhelyünkbe!