Mik a futómű fő alkatrészei?

Mik a futómű fő alkatrészei?

A futómű fontossága nem is kérdés, beállításával, karbantartásával egy felelősségteljes sofőr rendszeresen foglalkozik.

Ahhoz, hogy tudásunk teljeskörű legyen, és tudjuk, hogy mit miért szükséges ellenőriztetni, kezdjük az alapokkal, nézzük meg, mik a futómű fő alkatrészei!

Mi az a futómű?

A futómű nem egyetlen alkatrész, hanem azon elemek összefoglaló neve, melyek az autó és az úttest közötti kapcsolatot biztosítják.

A teljes futóműrendszer feladata a jármű úttesten történő lehető legideálisabb tapadásának, kormányozhatóságának biztosítása.

A futómű alkatrészei és feladatai

A futómű alkatrészcsoportjába rengeteg alkatrész tartozik, íme a legfontosabbak, funkciójukkal együtt:

  • Rugók: a rugók és stabilizátor elemek feladata a gépjármű súlyának alátámasztása. Megtartják a karosszériát egy adott magasságban az út felett, továbbá a rugók az út egyenetlenségéből fakadó behatásokat is csillapítják.
  • Lengéscsillapítók: a kasztni és az úttest közötti folyamatos kapcsolatot biztosítják azáltal, hogy tompítják az autó és a kerekek kilengését, rázkódását menet közben.
  • Lengőkarok, szilentblokkok, gömbtámaszok: ezek az alkatrészek kötik össze az alvázat és a kerekeket. Két fő feladatuk van: a jármű súlyát a kerekekre terhelni, továbbá jelentős szerepük van az erőátviteli folyamatokban fékezéskor és a meghajtásban is.
  • Gömbfejek, összekötők, kormányázási alkatrészek: a teljesség igénye nélkül említjük őket, ám a sorból nem maradhatnak ki, hiszen az ő dolguk a kormánymű mozgásait továbbítani az első kerekek felé, tehát az autó irányíthatóságában elsődleges szerepük van.

A helyesen beállított futómű tulajdonságai

A megfelelően beállított futómű biztonságosan, stabilan az úttesten képes tartani a járművet.

Elnyeli a rázkódásokat, ütéseket, mindezt úgy, hogy közben a jármű végig teljes mértékben irányítható marad, és a fékezés közben is kezelhető marad általa az autónk.

Egy jól beállított futómű ezeket a feltételeket különböző minőségű úttesteken, különféle időjárási körülmények között egyaránt biztosítja, továbbá a sofőrök egyéni vezetési szokásaihoz is képes alkalmazkodni ésszerű keretek között.

Mi történik, ha nem jól állítják be a futóművet?

Mi történik, ha nem jól állítják be a futóművet?

A rossz futómű beállítás veszélyes és költséges mulatság!

Ha nagyon eltér a beállítása az előírttól, az jelentősen befolyásolhatja a jármű irányíthatóságát (mind a kanyarodás, mind a fékezés esetében), ami balesetek közvetlen forrása lehet.

Amennyiben csak enyhe eltérés van az ideálishoz mérten, az bizonyos alkatrészek fokozott kopásához, időelőtti elavulásához és a jármű megnövekedett üzemanyag fogyasztásához vezethet.

A futómű beállítás ellenőrzése, szükség esetén újrahangolása kötelező teendő, érdemes a rutin karbantartás részévé tenni!

Futómű beállítás profiktól

Munkatársaink hosszú évek alatt megszerzett tapasztalata és kiváló eszközeik lehetővé teszik, hogy márkától, életkortól függetlenül minden jármű futómű beállításában segédkezzünk.

Várunk Téged is, ha szeretnéd, hogy a futóművedet ellenőrizzük, de bármilyen egyéb szerelési munkálattal kereshetsz minket az olajcserétől kezdve a komolyabb, bonyolultabb műveletekig.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kérj időpontot telefonon vagy foglalj a honlapunkon!