Mikor fontos autónkat autódiagnosztikai ellenőrzésre vinni?

Mikor fontos autónkat autódiagnosztikai ellenőrzésre vinni?

Az autódiagnosztikának hála anélkül szerezhetünk információkat az autónk pontos problémáiról, hogy darabjaira kellene azt szedni.

Nem csoda hát, hogy az idő múlásával egyre nagyobb és nagyobb teret kapnak a különféle diagnosztikai eljárások az elektronika egyre növekvő térnyerésével.

De mit jelent ez egészen pontosan?

Mikor szükséges az autót ilyen vizsgálatra vinnünk?

Hogyan történik, és miért kell szakértőkre bízni?

Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre adunk választ!

Mikor vigyük autódiagnosztikai vizsgálatra a kocsit?

A frusztráló kérdésre meglehetősen egyszerű a válasz: ha a műszerfalon azt látod, hogy valamelyik hibajel világítani kezd, akkor fel kell keresned egy olyan szerelőt, aki autódiagnosztikával is foglalkozik.

Nem érdemes ezt a lépést halogatni, ugyanis, bár egy jelzőlámpa kis hibát is jelezhet, ha nem fordulunk szakemberhez azonnal, akkor sajnos a probléma rövid idő alatt komollyá válhat!

Autódiagnosztika: pontosan mi is ez?

Azt már tudjuk, hogy halogatni nem lehet, és azt is, hogy nem kell hozzá szétszedni a kocsit, de mit takar pontosan az autódiagnosztika?

A technika fejlődésével az informatika az autók gyártásában is kiemelt szerepet kapott, manapság már minden jármű rendelkezik egy kis „számítógéppel”, mely a megfelelő folyamatok irányításáért, ellenőrzéséért, összehangolásáért felel.

Ennek a számítógépnek a neve fedélzeti komputer, ez lesz az, ami jelez nekünk, ha valamelyik folyamat nem megy végbe megfelelően: ilyenkor látjuk a hibajelzés lámpáját kigyulladni a műszerfalon.

Hogyan zajlik egy autódiagnosztikai vizsgálat?

Ahogy már említettük, itt egyben marad a kocsi, úgyhogy nem kell látványos műveletekben reménykedni: egy csatlakozó és egy kiolvasó egység, laptop szükséges mindehhez.

A kiolvasáshoz szükséges csatlakozót a közelmúltban történt szabványosítás óta minden típusban a kormány 1 méteres körzetében, az utastérben kell keresnünk.

Erre rácsatlakozva a megfelelő szoftver segítségével néhány perc alatt kilistázza nekünk a gép a járművünk összes létező hibáját.

A különféle hibajelzések mentén már egy szakavatott szerelő pontosan tudni fogja, hogy milyen javítási munkálatoknak kell nekifognia.

Érdemes otthon kiolvasni a hibát?

Érdemes otthon kiolvasni a hibát?

Sokszor hallani, hogy a hibákat otthon is ki lehet olvasni.

A helyzet viszont az, hogy nem sokra megy egy hétköznapi ember azzal, hogyha tudja, hogy milyen hibakódot ír az autó, ugyanis azt értelmezni is tudni kell.

Továbbá az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az otthonra beszerezhető diagnosztikai eszközök közel sem nevezhetők profiknak.

Az ilyesmit bízzuk inkább olyan szakemberre, aki rendelkezik a megfelelő technikai eszközökkel, berendezésekkel, a garázsjavításokat pedig tartogassuk a hobbinknak.

Autódiagnosztika árak

Műszeres diagnosztikai hibafeltárás (0,1 órás egységekben) min. 1 óra
Hibakód kiolvasása 11 900 Ft
Óradíjak
Személygépjármű 16 510 Ft
Kistehergépjármű 22 225 Ft

Autódiagnosztika Budapesten

Autódiagnosztika Budapesten

A Méta Autószerviz kollégái tudják, hogy mennyire fontos a szakértelem és az alázatos, alapos munka, hiszen emberek biztonságáért felelnek, amikor kiadják a kezükből a járműveket.

Ennek szellemében magasan képzett munkatársak várják azokat a felelősségteljes sofőröket, akik valamilyen hibát észlelnek az autón, vagy elérkezett náluk a rutin karbantartás ideje.

A Méta Márkafüggetlen Szerviz szeretettel vár Téged is fejlett diagnosztikai eszközeivel!