Milyen gyakran szükséges a futómű szerviz?

Milyen gyakran szükséges a futómű szerviz?

A rendszeres karbantartási vizsgálatok egyik alapteendője a futómű rendszeres szervizelése.

Ennek megejtésére évente legalább kétszer szükséges lenne sort keríteni, ám akadhatnak ezen kívül is alkalmak, amikor jól jön, ha ránézünk az autó ezen részére.

Cikkünkben egy általános áttekintést szeretnénk adni a futómű szervizről és annak fontosságáról!

Kezdjük az alapoknál: mi az a futómű?

A futómű a jármű azon része, mely kapcsolatot biztosít az úttest és jármű között, biztosítsa a megfelelő haladást.

Természetesen nem egyetlen alkatrészről van itt szó, hanem egy egész alkatrész-együttesről: ide tartoznak a

  • lengőkarok,
  • lengéscsillapítók,
  • a teljes alváz
  • és a kormánymű is.

Nyilván ez nem egy teljes felsorolás, és ezekhez számos összekötőelem is tartozik még, de arra elegendő, hogy lássuk, mennyire összetett, és ebből kifolyólag érzékeny rendszerről van szó, amikor a futóműről beszélünk.

Futómű szerviz: miért akkora gond, ha hiba keletkezik?

Ahogy már említettük, a futómű rendkívül összetett szerkezet, ami miatt a hibák is hatványozottan jelentkeznek.

Ha egy alkatrész meghibásodik, a vele szoros kapcsolatban lévők kerülhetnek fokozott terhelés alá, így azok elkezdenek rendellenesen, fokozott ütemben kopni.

Az ilyen kopás miatt idő előtti cserére lesz szükség, és további problémákat is generál, ami anyagilag cseppet sem előnyös.

A pénzügyi oldal mellett persze ott a biztonság is: a hibás alkatrészek miatt a jármű úttartása bizonytalanná válhat és megfelelő tapadás sem biztos, hogy megvalósul, ami egyenes út a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához.

Futómű szerviz gyakorisága

Futómű szerviz gyakorisága

Ha szeretnénk felelősségteljes sofőrként megbizonyosodni arról, hogy a futómű rendben van, akkor az évi két ellenőrzés elengedhetetlen.

A futómű beállítását a téli és a nyári gumik cseréjekor szükséges megejteni, továbbá célszerű akkor is, ha esetleg nekimentünk egy padkának vagy egy mély kátyúba hajtottunk.

Az ilyen alkalmak ugyanis könnyen okoznak hibát a futómű bizonyos részeiben, amit így lehet a lehető leghamarabb észrevenni.

Ne feledd, a futómű megfelelő szervizelése biztonsági kérdés, ráadásul hosszútávon spórolni is úgy lehet a legjobban, ha megelőzzük a komoly hibákat!

Futómű szerviz Budapest térségében

Keresed még a legjobb autószerelőt?

A legjobb helyen jársz!

Cégünk munkatársai a legnagyobb odaadással és profizmussal állnak neki minden javítási munkálatnak.

Legyen bármilyen márkájú, típusú, életkorú az autód, mi örömmel fogadunk!

Márkafüggetlen szervizünkben minden hibára megoldást találunk, pontos tájékoztatást adunk a javítási lehetőségekről, és 100%-os bizonyossággal tartjuk magunkat a megbeszéltekhez.

Ha szeretnél róla saját magad meggyőződni, akkor nem maradt más hátra, mint kérni hozzánk egy időpontot, amit megtehetsz telefonon keresztül, valamint személyesen is.

Ha betérsz hozzánk, és megvárnád a javítás idejét, akkor a várakozás is kellemesen fog telni: klimatizált, tiszta, kényelmes várónkban elütheted az időt, amíg a kocsid elkészül!