Milyen gyakran végeztessünk futómű beállítást?

Milyen gyakran végeztessünk futómű beállítást?

Számos olyan rutinnak számító karbantartási munka van az autók körül, melyek időpontja, esedékessége magától értetődő, ám ez nem igaz a futóműbeállításra.

Sokan nem csak azt nem tudják, hogy mikor kellene megejteni ezt a létfontosságú műveletet, de nem is foglalkoznak vele addig, amíg nem viszi rá őket a kényszer.

Ez óriási hiba!

Mikor vigyük futómű beállításra az autót?

A futóműállításnak hivatalosan nincsen olyan konkrét kilométerhez, időtartamhoz kötött ideje, mint például egy olajcserének vagy a vezérlés cseréjének.

A szakértők azt javasolják, hogy a futóművek beállításait érdemes évente egyszer megejteni, erre is a tavaszi időszak a legalkalmasabb.

Ennek oka, hogy télen a kátyúk, rossz útviszonyok között könnyebben elállítódhat a futómű, így ez a legalkalmasabb időpont rá.

Ha évente egyszer, de maximum 15 000 kilométerenként ellenőrizteted, az autód meg fogja hálálni hosszútávon.

Rossz futóműbeállításra utaló jelek

Rossz futóműbeállításra utaló jelek

Az előző, futóművek beállításaira vonatkozó tanács csakis abban az esetben érvényes, hogyha semmilyen komoly problémára utaló jelet nem tapasztalunk az autón.

Vannak azonban olyan árulkodó jelek, melyek esetén azonnal hívni kell a szerelőt időpontért!

Mielőbb keresd fel a szerelőt, ha azt tapasztalod, hogy

  • az autó tartása bizonytalan menetközben,
  • a futómű irányából rendellenes, kopogó, zörgő hangot hallasz,
  • sérülést észlelsz a keréktárcsán,
  • az autógumik nem egyenletesen kopnak.

Ezeken felül a futómű bármely alkatrészének cseréjét követően úgyszintén szükség van a beállítás ellenőrzésére, finomhangolására.

Mi történik, ha nem megfelelő a futómű beállítása?

A rossz beállítást nem szabad félvállról venni, ugyanis nem csak a pénztárcád, de a személyes biztonságod is bánhatja!

Enyhébb esetben azt tapasztalhatod, hogy az autógumik nem kopnak egyenletesen, így idő előtt cserére szorulnak, de ugyanez a fokozott kopás megtörténhet bizonyos alkatrészekkel is.

Ezen felül többet fog fogyasztani az autó, mint ideális esetben, ezáltal szintén felesleges pénzkiadással kell szembenézned.

Végül, de abszolút nem utolsó sorban az anyagiak mellett meg kell említeni, hogy a biztonságos közlekedést jelentősen befolyásolja a rossz futómű.

Gépjármű irányíthatósága bizonytalanná válhat, megváltozhat a féktáv, nehezebben lehet kormányozni, a jármű és az út kapcsolata nem lesz folyamatos.

Mindez balesetek forrása lehet!

Futóműbeállítás a Méta Autószervizben

Az előrelátó, intelligens sofőrök a futóműbeállítást is beiktatják az éves karbantartási rutinba, és ennek elvégzésére tökéletes helyszín lehet autószervizünk.

Magasan képzett kollégáink bármilyen márkájú, életkorú gépjármű szervizelésében otthonosan mozognak.

A munkájukat korszerű gépek segítik elő, így minden problémára megtalálják a megoldást.

Keress bátran minket akkor is, ha alapvető karbantartási műveletek (pl. olajcsere, fékbetétcsere) elvégzésében szorulsz segítségre, továbbá akkor is, ha összetettebb, komolyabb gonddal küzdesz.

Hívj minket telefonon, munkatársaink már várnak!