Milyen motorolajat használjunk?

Milyen motorolajat használjunk?

A motorolajok cseréje gyakori feladat az autótulajdonosok körében, ám az, hogy milyen olajat használjanak, már sokkal fogósabb kérdés annál, mint hogy mikor kerüljön sor a cserére.

Az autó kézikönyve előír egy bizonyos típust, ám tudtad, hogy ezen felül is vannak dolgok, melyekre oda kell figyelni?

Megfelelő-e mindegyik márka, típus?

Egymásra önthetünk-e két különféle olajat?

Ezekre a kérdésekre nézzük a választ!

Milyen motorolajat kell használnunk?

Természetesen minden autótípusnál más az előírás, de az adott gépjármű kézikönyvében mindig megtaláljuk, hogy pontosan milyen típusú olajra van szükség (pl. SAE 5W-30 vagy SAE 15W-40).

Ez az információ azonban csak az olaj viszkozitására utal, viszont az igazság az, hogy ettől sokkal fontosabb, hogy milyen minőségű olajat öntünk a járműbe, amelyről manapság már maguk az autógyártó cégek is tájékoztatnak minket.

Viszkozitás és minőség

Ahhoz, hogy 100%-ig érthető legyen, melyik olajat miért választjuk, érdemes a két fogalom tisztázásával kezdenünk.

A viszkozitás azt mutatja meg nekünk, hogy a motorolaj mennyire könnyen áramlik, mennyire folyékony.

Minél kisebb az olaj számozása, annál „folyósabb” (pl. egy 5W-30-as könnyebben áramlik, mint egy 15W-30-as jelölésű), tehát minél kisebb számú a termék, annál nagyobb hidegben is tökéletesen tudja tenni a dolgát.

Ezzel szemben a minőség lesz az, amely biztosítja a motor belső tisztaságát, megfelelő védelmet nyújt az alkatrészek kopásával szemben, és a motor idő előtti öregedésétől is ez a paraméter védhet meg minket.

Ha nem a megfelelő minőségű olajat használjuk, azzal legalább akkora kárt okozunk hosszútávon, mintha a viszkozitással lennének gondok!

A minőségre vonatkozóan is léteznek különféle besorolások (pl. ACEA A1/B1 vagy ACEA C3), melyekről szintén tájékoztat minket a kézikönyv.

Olajutántöltés: keverhető-e kétféle olaj?

Olajutántöltés: keverhető-e kétféle olaj?

A motorolajok keverésének kérdése szinte mindig aktuális, ám egyenválasz nem létezik rá.

Ennek oka, hogy kétféleképpen is megközelíthetjük a témát.

Ha eltérő minőségű és/vagy viszkozitású olajokról beszélünk, akkor a válasz az, hogy nem tanácsos összekeverni a kettőt.

Azonban, ha ugyanolyan a régi és az új olaj viszkozitásra és minőségre vonatkozó paramétere, akkor akár márkától függetlenül keverhetjük, utántölthetjük a motorolajat, ha éppen arra van szükség.

Miért olyan fontos odafigyelni a motorolajra?

A motorolaj a motor lelke, a feladata az alkatrészek közötti súrlódás és ebből fakadó kopás minimalizálása.

Ha nem figyelsz oda a minőségére, rendszeres cseréjére, akkor a motor alkatrészei idő előtt tönkremennek, és használhatatlanná válhat az autód miatta.

Motorolaj csere, ellenőrzés

Bizonytalan vagy azt illetően, hogy milyen olaj lenne a legjobb az autód számára?

Esetleg eljött az olajcsere ideje, és szeretnéd megbízható szakemberekre bízni?

Kollégáink várnak Téged is, legyen szó egy egyszerű olajcseréről, rutin karbantartási feladatokról, vagy összetettebb, komolyabb szaktudást igénylő munkálatokról.

A legjobb szakemberek várnak Téged nálunk, ne habozz az időpontfoglalással!