Minden, amit tudnod kell a DPF szűrőről

Minden, amit tudnod kell a DPF szűrőről

A DPF szűrő az újabb dízelautók kötelező kelléke, és általában az embereknek annyi infójuk van róla, hogy szörnyű dolog, ha cserélni kell.

Való igaz, a DPF szűrő cseréje nem olcsó mulatság, azonban nem kell feltétlen kétségbe esni, ha meghalljuk ezt a fogalmat, ugyanis rendszeres karbantartás esetén erre nagyon ritkán kerül sor.

Cikkünkből megtudhatod, hogyan működik a DPF szűrő, mi a feladata, és milyen lehetőségek adódnak a tisztítására.

Mire jó a DPF szűrő?

A környezetvédelem az elmúlt években kiemelt szerepet kapott, emiatt az autók is egyre több szabályozásnak kell, hogy megfeleljenek.

A károsanyag-kibocsátás mérséklése érdekében az egyik ilyen szabályzás a dízelautókra vonatkozik.

A DPF szűrő az újabb dízelautók kelléke, és az a feladata, hogy a dízel égése során keletkező szilárd részecskéket kiszűrje.

Ez a szűrő azért vált kötelező kellékké, mert a gázolaj égése során keletkezik a legtöbb káros anyag, melyek levegőbejutását valamiképpen meg kellett akadályozni.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, a részecskeszűrő, vagyis a DPF az EURO5 és afeletti besorolású gépjárművek esetén elengedhetetlen kellék.

Hogyan működik a részecskeszűrő?

Egy megfelelően működő részecskeszűrő a szilárd égéstermékek 95%-át is képes megkötni.

Ezt egy nagyon egyszerű mechanizmussal teszi: a szilárd darabkák fennakadnak a DPF szűrőn, pontosan úgy, mint a tészta a tésztaszűrőn.

Azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történik akkor, hogyha megtelik ez a szűrő?

Bár a DPF szűrőben felgyülemlett anyagokat nem lehetséges oly könnyen eltávolítani, mint a tésztát a szűrőből, de erre is van megoldás, hiszen a szakszervizekben lehetséges tisztíttatni ezt az alkatrészt.

A regenerációtól a DPF szűrő cseréig

A részecskeszűrőket úgy tervezték, hogy elvileg a jármű teljes élettartamát ki kellene, hogy bírják csere nélkül.

Ennek megvalósítását a regenerációs folyamatuk hivatott megoldani, mely egyfajta öntisztítást jelent, amihez a kipufogórendszer magas hőmérsékletét használják a járművek számítógépes rendszerei.

Sajnos a regeneráció mértéke nagyban függ a használat módjától, így általában szükséges az időnkénti DPF szűrő és katalizátor tisztítás.

Az ilyen tisztítást kétféleképpen lehet elvégezni: kiszerelés nélkül, egy speciális adalékanyag segítségével, vagy pedig kiszerelve a szűrőt és a motort.

Az adalékanyaggal történő tisztítás az általánosabb és egyszerűbb folyamat, mely a legtöbb esetben tökéletesen megteszi a kellő hatást.

Az utóbb említett szétszerelés egy nagyobb volumenű művelet, úgyhogy csakis akkor végezzük, hogyha ez az egyetlen lehetőség rá, hogy elkerüljük a teljes cserét.

DPF szűrő tisztítás a Méta Autószervizben

DPF szűrő tisztítás a Méta Autószervizben

Ha szűrőtisztítás előtt állsz, akkor a Méta Autószervizben munkatársai készséggel állnak rendelkezésedre!

Szakembereink nagyfokú tapasztalatának hála az autód biztos kezekben lesz, típustól, életkortól, márkától függetlenül.

Hívj minket telefonon vagy gyere be hozzánk személyesen!

Minden kérdésedre válaszolunk, és időpontot is tudunk egyeztetni.