Ó, az a mostohán kezelt futóműállítás!

Ó, az a mostohán kezelt futóműállítás!

A futóműállítás egy eléggé mostohán kezelt karbantartási művelet, pedig nem szolgált rá erre: nem is drága, nem is egy haszontalan művelet… akkor mégis miért nem szoktak az emberek részt venni rajta?

Ez nem egy helyes gyakorlat, hiszen a rosszul beállított futómű számos alkatrész időelőtti kopásához járulhat hozzá.

Mi is pontosan a futóműállítás?

A futóműállítás a jármű kerekeinek összehangoltságát hivatott biztosítani, amit a kerekek dőlésének és összetartásának állításával valósítanak meg.

A művelet során ellenőrzik, hogy a kerekek a gyártói értékeknek megfelelően, egymással kellően összehangolva futnak-e az úttesten.

Amennyiben eltérést észlelnek, akkor ennek korrigálása is a futóműbeállítás folyamatának része.

Mi történik, ha nem megfelelően állított futóművel közlekedünk?

A nem megfelelően beállított futómű számos negatív következménnyel jár, melyek közül a legalapvetőbb, hogy az autó úttartása bizonytalanná válik, ami hozzájárulhat balesetveszélyes helyzetek kialakulásához.

Ilyenkor a féktáv megnőhet a csökkent tapadás miatt, a kanyarokat nem tudjuk kellően stabilan venni, emiatt csökken a biztonságunk.

A kerekek nem megfelelő dőlésszöge vagy összetartása nem csak a biztonságod, hanem a pénztárcád ellensége is, hiszen a gumik egyenetlenül kopnak, ami miatt hamarabb cserére kerül a sor, továbbá bizonyos alkatrészek is elkophatnak vagy deformálódhatnak, ilyenek például a lengőkarok, gumiköpenyek.

Egyértelmű jelek, melyek a futóműállítás esedékességére utalnak

A futóműállításra egyértelműen sort kell kerítened, hogyha az alábbi jelek valamelyikét tapasztalod az autón:

  • a kormány ferdén áll, a kerekek viszont egyenesben,
  • sík terepen, egyenes úton valamelyik irányba húz az autó,
  • kanyarodást követően a kormány nem tér vissza magától az eredeti helyzetébe,
  • egyenetlenül kopnak a gumik,
  • kisebb kanyarokban is csikorog a gumi.

Bármelyiket tapasztalod, azt jelenti, hogy azonnal időpontot kell kérned a szerelőhöz!

Milyen gyakran kell korrigálni a futóműbeállításokat?

Milyen gyakran kell korrigálni a futóműbeállításokat?

A futóművel kapcsolatos beállításokat, felülvizsgálatokat ideális esetben évente kétszer illik elvégezni, mégpedig akkor, hogyha a téli-nyári és a nyári-téli gumicsere megtörténik.

Amennyiben nem tapasztalsz semmi rendellenességet, ez a gyakoriság elegendő lehet, hiszen a folyamatos ellenőrzés miatt már a legkisebb eltéréseket is rögtön tudják korrigálni.

Ezen kívül akkor lehet rá szükséged, hogyha véletlenül padkának ütközöl, esetleg belehajtasz egy nagyobb kátyúba, vagy sokat közlekedsz rossz útviszonyok között.

Hidd el, elsőre hiába hangzik furcsán a gyakori ellenőrzés és korrekció, hosszútávon nagy összegeket spórolhatsz meg vele, továbbá a biztonságod miatt sem kell aggódnod, ami ugyebár megfizethetetlen.

Futóműállítás a Méta Autószervizben

Szervizünkben egyaránt várjuk a régi és új járművek sofőrjeit márkától és típustól függetlenül!

Autószervizünkben korszerű eszközökkel, képzett szerelőkkel dolgozunk annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű munkát adhassuk ki a kezünk közül, ha ránk bízod az autódat.

Az elvégzett munkálatokra garanciát vállalunk, így nem kell amiatt fájjon a fejed, hogy esetleg a javításra kiadott pénzed a kukában landol.

Nálunk ez nem fordulhat elő!

Kérj bátran időpontot hozzánk!