Röviden a kipufogó rendszerről: miért olyan fontos foglalkozni vele?

Röviden a kipufogó rendszerről: miért olyan fontos foglalkozni vele?

A kipufogó csak egy cső, mi tudna azon elromlani?” – gondolják sokan, ám ez közel sem így van.

A kipufogó rendszer rendkívül fontos feladatot lát el, hiszen ez szállítja az üzemanyag elégetésekor keletkező égéstermékeket.

Meghibásodása esetén, ha ez a folyamat nem megfelelően jön létre, akkor csökkenhet az autó teljesítménye, valamint erősen környezetszennyező gázok is a külvilágba juthatnak.

Hogyan épül fel a kipufogó?

A kipufogó rendszer nem csak egy cső az autó hátulsó részén, mint azt sokan hiszik.

Gyakorlatilag egy összetett, az autó közel teljes hosszában végigfutó elemről beszélünk.

A rendszer ott kezdődik, ahol a motorból távoznak a különféle gázok: ezt a részt nevezzük leömlőnek.

Ezt követően a gázok a katalizátorba jutnak.

A katalizátor rendkívül fontos alkatrész, ugyanis az a feladata, hogy az égés során keletkezett káros anyagokat semlegesítse, mielőtt azok a külvilágba juthatnának.

A modern autókban, legfőképp a dízelmotorral működő típusokban, ezután egy részecskeszűrővel is találkozunk, ami az égés során keletkező szilárd részecskéket távolítja el a kipufogógázból.

Mindezt követően egy hangtompító dob következik, melynek – a csőrendszerrel együtt – az a dolga, hogy csökkentse a kiáramló gázok sebességét, ezáltal a hangját is.

Mi történik, ha elromlik a kipufogó?

Murphy törvénye alapján tudhatjuk, hogy ami el tud romlani, az előbb-utóbb el is fog, és ez igaz lehet a kipufogó rendszerre is.

A nem megfelelően szervizelt kipufogó komoly következményekkel járhat.

  • Ha lyukas vagy törött valahol a kipufogó csőrendszer, akkor a távozó forró gázok kárt tehetnek az autónk szerkezetében. Nem játék, ugyanis ezek olyan magas hőmérsékletűek, hogy képesek akár a műanyag részeket is megolvasztani, ha épp olyan helyen távoznak!
  • A törött vagy lyukas rendszer ezen felül instabillá is válhat: ha ne adj’ Isten letörik a csőrendszer egy darabja vagy a dob, az rendkívül balesetveszélyes helyzeteket okozhat!
  • A rossz katalizátort a modern autók már jelzik a műszerfalon, ám egyéb jelek is utalnak a meghibásodásra, ilyen lehet például, hogyha nem gyorsul a szokott módon a kocsi, vagy furcsa szagot érzünk a kipufogó környékén. Hibás katalizátorral közlekedni nem ajánlatos, ugyanis rendkívül környezetszennyezőek ez esetben a gázok, melyek távoznak!

A rossz kipufogó azonnali javítást igényel

A rossz kipufogó azonnali javítást igényel

Ha bármilyen jelét észleljük annak, hogy gond lehet a kipufogóval, érdemes mielőbb felkeresni a szerelőt az előbb felsorolt veszélyek és következmények miatt.

A Méta Autószerviz kollégái nagyfokú tapasztalattal rendelkeznek kipufogó rendszerek javítása és karbantartása terén.

Típustól és a járműved életkorától függetlenül várunk Téged is, hogyha egy megbízható és kiszámítható szervizet keresel.

Kérj bátran időpontot akár telefonon, akár személyesen!