Te tudod, mit csinálnak futóműállításkor?

Te tudod, mit csinálnak futóműállításkor?

Remek gondolat, ha odáig már eljutottál, hogy tudod, a futóműállítás egy rendkívül fontos lépés az autód karbantartása során.

Ettől függetlenül előfordulhat Veled is, hogy nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy miként történik ez a művelet, mennyibe kerül, és milyen időközönként szükséges megejteni.

Cikkünkben ezekről olvashatsz, így néhány perc alatt képbe kerülhetsz a futóműállítás összes aspektusával kapcsolatban!

Mit csinálnak a futómű állításakor?

A futóműállítást egy speciális berendezéssel végzik a jól felszerelt szakszervizek kollégái.

A beállítás célja, hogy a kerekek és a kormánymű paramétereit a gyári beállítások szerinti optimális értékekre állítsák vissza.

A futóműállítás három fő lépésből áll: a kerékdőlés korrigálásából, a kerekek összetartásának optimalizálásából és a csapdőlés beállításából.

  • Kerékdőlés: a kerékdőlés beállításakor azt ellenőrzik, hogy az autót szemből nézve a kerekek függőleges helyzetben vannak-e. Előfordulhat, hogy valamilyen külső hatás miatt az abroncsok felső vagy alsó széle közelebb helyezkedik el az autó középvonalához, mint a másik fele: ilyen esetben korrekcióra van szükség.
  • Kerekek összetartása: ilyenkor egy másik síkból tekintik meg a kerekeket. Azt figyelik, hogy a kerekek teljesen párhuzamosan állnak-e, tehát az egy tengelyen lévő kerekek eleje és hátulja között azonos-e a távolság. Amennyiben nem (tehát összetartanak vagy széttartanak a kerekek), szintén javítják a hibát.

Mi történik, ha nem megfelelő a futómű beállítása?

A nem megfelelő kerékdőlés egyenetlen gumikopást okoz, melynek következtében csökken a menetbiztonság és hamarabb válik esedékessé az abroncsok cseréje.

Az összetartás problémája is veszélyes helyzeteket és anyagi károkat okoz, hiszen összetartó kerekek esetén alulkormányzott lehet az autó kanyarodás közben, míg széttartó kerekek esetén túlkormányzás észlelhető.

Mindkét esetben fennáll a nem megfelelő kopás, továbbá egyéb alkatrészek is nagyobb terhelésnek vannak kitéve az átlagosnál, így könnyedén kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy csak javítások sorozata által lehetséges helyrehozni a kárt.

Milyen gyakran szükséges állítani a futóművet?

Milyen gyakran szükséges állítani a futóművet?

A futómű beállítására az átlagban javasolt időtartam az évi kétszeri ellenőrzés, ennek legjobb alkalma a téli és a nyári gumiszettek cseréjekor lehet.

Ezen felül akkor lehet szükség a futómű állítására, hogyha egy padkával való ütközés vagy nagyobb kátyú miatt problémákat tapasztalunk.

Árulkodó jel lehet a szokásostól eltérő kormányozhatóság, továbbá az is, hogyha valamely irányba húz az autó egyenes úton is, tehát az egyenes menetirány tartásához ellenkormányzás szükséges.

Futóműállítás Budapesten

A Méta Autószerviz Téged is vár, amennyiben szeretnéd, hogy megfelelő eszközökkel, magasan képzett szakemberek állítsák be az autód futóművét.

Hidd el, ez egy olyan lépés, melyért hosszútávon nagyon hálás leszel magadnak, hiszen a művelet ára elenyésző ahhoz a kárhoz képest, melyet egy rossz futómű tud okozni a kocsidban.

Hívj minket bátran időpontért, vagy látogass el hozzánk személyesen!