Teendőlista a téli felkészüléshez

Teendőlista a téli felkészüléshez

Az már szerencsére köztudott, hogy a hideg időszak beköszöntével erősen ajánlott megejteni a gumicserét, ám ahhoz, hogy az autónk műszakilag teljesen rendben legyen, érdemes más műveletekkel is összekötni ezt a lépést ilyenkor.

A profi téli felkészüléshez készítettünk számodra egy gyors, 3 pontos listát, mely tartalmazza a legfontosabb teendőket, amiket mindenképpen el kell végezned ahhoz, hogy biztonságosan közlekedhess a téli, hideg időben is.

1. Ügyelj az ablakra!

Az őszi-téli időszakban a rossz látási viszonyok gyakran megkeserítik a közlekedést, ám tehetünk érte, hogy ne rontsunk tovább az időjárás okozta helyzeten.

Az ablakmosó folyadékot fagyálló verzióra szükséges cserélni még azelőtt, hogy nulla fok alá süllyedne a hőmérséklet.

Ez nem csupán a szélvédő tisztasága miatt, hanem az ablakmosó szivattyú épsége miatt is kiemelten fontos!

Ezen felül érdemes a törlőlapátokat is ellenőrizni, ugyanis rendkívül balesetveszélyes, hogyha az elégtelen törlés miatt nem látunk ki a ködös, csapadékos időben.

2. Ne engedd, hogy a jég hátráltasson!

Ne engedd, hogy a jég hátráltasson!

A második fontos pont a fagyra való felkészülés.

Jégkaparó vagy jégoldó mindenképpen legyen az autódban, hiszen a jég rengeteg bosszúságot okozhat.

A befagyott ablakok jégtelenítése megfelelő eszközök nélkül igencsak hosszadalmas és kellemetlen feladat, az esetlegesen befagyott zár kiolvasztása pedig szinte lehetetlen, hogyha nincs megfelelő segédeszköz nálunk.

Az ablakok esetén jó megoldás lehet a szélvédő letakarása is, hiszen akkor a csapadék nem fagy rá a szélvédőre.

A hólánc Magyarországon nem kötelező kellék, de ha külföldre mész, nem árt, ha az is akad a kocsiban.

3. A nélkülözhetetlen kellék: a téli gumi

A téli gumi nem csak praktikus, hanem elengedhetetlen biztonsági kellék is a fagyos időben.

Ilyenkor kötelező ellenőrizni az abroncsok állapotát a felhelyezés előtt, beleértve a profilmélységet és az esetleges deformitásokat, sérüléseket.

Bár ez a művelet alapvetően otthon is elvégezhető (amennyiben külön felnin van a téli és a nyári abroncs), mégis szükség van szakemberre a folyamatban, mégpedig a gumik kiegyensúlyozásánál, centrírozásnál és futómű állításnál, hiszen ezek csak speciális eszközökkel végezhetők el.

A futóműállítás elengedhetetlen része az abroncscseréknek tavasszal és ősszel egyaránt, hiszen a rosszul beállított futómű az alkatrészek rendellenes kopásához vezethet.

A kopott alkatrészektől már egyenes az út a balesetveszélyes helyzetekig és drága szerelésekig, szóval nem érdemes ezt a gyors, pár ezer forintos műveletet kihagyni, hiszen a pénztárcánkat és az épségünket egyaránt veszélyeztetjük vele.

Futómű állítás ősszel is

A Méta Autószervizben ősszel is várunk Téged, hogyha futómű állításra vagy gumicserére lenne szükséged.

Autódat márkától, típustól és életkortól függetlenül vállaljuk.

Ha igazán profin akarod végezni a téli felkészülést, a gumicsere és futómű állítás mellett akár teljes átvizsgálásra is kérhetsz időpontot, melynek során fény derülhet minden rejtett hibára, amiket ki is javítunk szükség esetén.

Készülj a télre maximális biztonsággal, a Méta szerviz segít benne!