Tények, amiket érdemes tudni a kuplungról

Tények, amiket érdemes tudni a kuplungról

A kuplung, vagyis az a bizonyos „ballábas-pedál” a mindennapos vezetés, közlekedés része, pedig szinte nem is veszünk tudomást róla.

A kuplung egy összetett része az autónknak, így nem árt megérteni a működésének alapjait ahhoz, hogy könnyedén felismerjük, ha valami gond adódna vele.

Kezdjük az alapokkal: mi a kuplung feladata?

A kuplung másik neve eléggé beszédes, ha az alkatrész feladatát kutatjuk, ugyanis hivatalosan főtengelykapcsolónak hívják.

Általánosságban véve a tengelykapcsolók feladata a különböző fordulatszámú alkatrészek szinkronizálása, és ez a kuplung esetén is igaz, ám ez egy speciális fajtája a tengelykapcsolóknak, ugyanis nagy szerepe van az irányíthatóság megteremtésében is.

A kuplung teszi lehetővé, hogy a motor által előállított energiát szabályozott módon továbbíthassuk a sebességváltó felé, gyakorlatilag a motor és a sebességváltó között létesít kapcsolatot.

Enélkül lehetetlen lenne rángatózás nélkül elindulni, valamint a sebességváltás sem menne fennakadás nélkül, ha nem lenne kuplungunk.

Mi történik, ha elromlik a kuplung?

A korábbiakban már olvashattad, hogy a kuplung teremt kapcsolatot a motor és a sebességváltó között, megkerülhetetlen szereplővé válva ezáltal a kerekek felé irányuló erő továbbításban.

Ha a kuplung meghibásodik, ez az erőátviteli útvonal megszakad, így gyakorlatilag mozgásképtelenné válhat az autónk.

Ebből már hamar egyértelművé válik, hogy a legkisebb gondra utaló jelnél is érdemes megnézetni a kocsit, hiszen, ha bekövetkezik a baj, akkor jó eséllyel egy métert sem tudunk megtenni már vontatás vagy autómentő nélkül!

Milyen jelek utalnak a kuplung problémájára?

A főtengelykapcsoló meghibásodását változatos jelek jelezhetik előre számunkra.

Íme néhány közülük:

  • rángat az autó elinduláskor,
  • nehezen tudunk váltani,
  • dolgozik a motor, mégsem gyorsul megfelelően az autó,
  • nehéz benyomni a kuplungpedált,
  • a kuplung benyomásakor furcsa, recsegő hangot hallunk.

Természetesen a felsorolás nem teljes, azonban ezek a problémák mind arra kell, hogy sarkalljanak minket, hogy azonnal szerelőhöz forduljunk.

Ahogy már említettük, súlyos esetben akár mozgásképtelenné is válhat a kocsi, így érdemes elkerülni ezt a lépést.

Az esetleges autómentés sokkal többe fog kerülni, mintha az első jelnél a műhely felé vettük volna az irányt.

Kuplung javítás Budapesten

Kuplung javítás Budapesten

Ha megjelentek a kuplung hibára utaló jelek, nincs mit tenni, szerelőre van szükséged, mégpedig profira!

A kuplung nem az az alkatrész, melyet bárkire érdemes rábízni, tekintve a fontosságát és a javításának költségeit.

Műhelyünk már hosszú évek óta azzal a szemlélettel üzemel, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szolgálhassuk ki az autósokat, akik szeretnék az autójukat a lehető legjobb műszaki állapotban tudni.

A korszerű, modern eszközökkel ellátott műhelyünkben egyaránt foglalkozunk új és régi modellekkel, típustól, márkától függetlenül.

Kérj hozzánk időpontot telefonon vagy személyesen!