Tényleg kell nekem ez a futóműállítás?

Tényleg kell nekem ez a futóműállítás?

Sajnos a műszerfalon nincs olyan lámpa, mely akkor villanna fel, amikor állítani kell a futóművön.

Talán ez is az egyik oka annak, hogy az autósok döntő többsége nem fordít kellő figyelmet a futóműállítás kérdésére, pedig a jelzőfény hiánya nem azt jelenti, hogy büntetlenül elhanyagolható ez a feladat!

Igaz, a büntetést nem a rendőrtől kell várnunk, de nagyon sok negatív következménnyel kell szembenéznünk, hogyha kimarad ez a lépés az autó karbantartásának rutinjából.

Cikkünkben megmutatjuk, miért fontos a futóműállítás kérdése, és mérlegeljük, milyen következményei lehetnek az elhanyagolt műveletnek!

Futóműállítás: mit értünk pontosan alatta?

A futóműállítás az a művelet, melynek során a cél, hogy az autó kerekeinek helyzetét és a kormányzás mechanikáját visszaállítsák a gyári előírásokban foglaltak szerint.

Ebbe beletartozik, hogy a kerekek összetartását, dőlését korrigálják, továbbá a kormányzás alkatrészeit is ellenőrzik, beállítják szükség szerint.

Miért kell állítani a futóművet, ha alapból gyári beállítások szerint gurul ki az autó a szalonból?

Teljesen jogos kérdés, hogy egy gyári beállításokkal ellátott autót miért kell visszaállítani az eredeti paramétereknek megfelelően.

Hiszen senki nem szórakozik azzal, hogy ezt otthon elállítgassa, igaz?

Sajnos a futómű beállításai akaratunk ellenére is módosulhatnak, melynek leggyakoribb kiváltó okai között a kátyús utak, padkának való kisebb-nagyobb ütközések előkelő helyen szerepelnek.

Ebből kifolyólag már láthatod: sajnos nem kell túlságosan ügyetlennek, figyelmetlennek lenni ahhoz, hogy a futóműállítás egy szükséges teendővé váljon, egyszerűen a közlekedés során folyamatosan érnek olyan hatások, melyek módosítják a futómű beállításait.

Mik a helytelenül beállított futómű következményei?

Mik a helytelenül beállított futómű következményei?

Nyilvánvaló a kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem foglalkozunk a futóműállítással.

Sajnos ez nem az a kategória, amivel ráér akkor foglalkozni, hogyha kedvünk és időnk engedi, ugyanis számos komoly következménye lehet a rosszul beállított futóműnek.

  • Gyorsabban és egyenetlenül kopó abroncsok: a rosszul beállított futómű következtében gyorsabban kopnak az abroncsok, ami rontja a tapadást, és idő előtti csere válik szükségessé.
  • Bizonytalan úttartás: a rosszul állított futómű gyakori jele, hogy félrehúz az autó, folyamatos ellenkormányzást igényel az egyenes menetirány tartása érdekében.
  • Meghibásodások sorozata: a hibás futóműállítás egyenes következménye a gyorsabban meghibásodó alkatrészek megjelenése, különös tekintettel a gumiköpenyekre és a lengőkarokra.

Mint láthatod, a futóműállítás sem a pénztárcád, sem a biztonságod szempontjából nem játék.

Futóműállítás a Méta Autószervizben

Tapasztalt csapatunk vár Téged is, ha elszántad magad a futóműállítás megejtésére!

Profi eszközeink és szakképzett szerelőink rögtön rájönnek, mi a gond, és rövid idő alatt, precízen korrigálják azt.

Érdemes a műveletet évente kétszer, a téli-nyári abroncsok cseréjénél elvégeztetni.

Hidd el, meghálálja majd az autód a törődést!

Hívj minket időpontért, vagy keress fel minket személyesen!