Vezérléscserénél csak a vezérműszíjat cseréjük?

Vezérléscserénél csak a vezérműszíjat cseréjük?

A vezérlés és annak cseréje elengedhetetlen, hogyha jól funkcionáló, hosszú életű autót szeretnénk.

Te tudod, hogy pontosan hogyan zajlik a vezérlés cseréje?

Csak a szíjat/láncot kell ilyenkor kicserélni, vagy összetettebb a dolog?

Ha nem vagy pontosan tisztában, mit is értünk vezérléscsere alatt, akkor ez a cikkünk Neked szól!

Átnézzük pontról pontra, hogy miért fontos erre figyelmet fordítani, és azt is elmondjuk, milyen alkatrészeket szokás cserélni ilyenkor.

Vezérlés: mire való?

Jogos a kérdés, hogy vajon miért szokás akkora feneket keríteni a vezérléscserének: ahhoz, hogy erre választ kapjunk, meg kell nézni, mi is pontosan a vezérlés szerepe az autó működésében.

A nagy felhajtás oka nem más, minthogy a vezérlésnek kulcsszerepe van a motor energiaátvitelében, és meghibásodása, szakadása esetén akár véglegesen is tönkre teheti a motort.

A vezérmű- és főtengely közti kapcsolatot a vezérműszíj vagy a vezérműlánc biztosítja, így közvetetten hatással van a dugattyúk és szelepek működésére is.

Bár a fenti leírás csak nagyvonalakban mutatja meg a vezérlés szerepét, az már ezekből is egyértelmű, hogy a motor megfelelő működése nem lehetséges enélkül.

Vezérléscsere során csak a vezérműszíjat cseréljük?

A vezérlés cseréje során nem kizárólag a vezérműszíj vagy -lánc cserélendő.

Ilyenkor ki szokás még cserélni a

  • vízpumpát,
  • hűtőfolyadékot,
  • a vezető és feszítő görgőket,
  • motorolajat,
  • olajszűrőt,
  • lánc feszítőt,
  • olajpumpa láncot,
  • és a vezérmű kerekeket is.

Kire bízzuk a vezérlés cseréjét?

A fentiekből látható, hogy a vezérlés cseréje sokkal komplexebb feladat, mint ahogyan az elsőre tűnik, így egyáltalán nem mindegy, kire bízzuk.

Otthon semmiképp se próbálkozzunk vele, ugyanis egy elrontott szerelés katasztrofális eredményeket okozhat, melyeket lehet, hogy még egy profi szerelő sem tud majd helyrehozni – a biztonságunkról már nem is beszélve.

A vezérléscserével kapcsolatos teendőket érdemes szakemberre bízni a „garázsbarkács” helyett.

Ez nem csak a minőségi, megbízható végeredmény miatt fontos, hanem azért is, mert egy-egy ilyen művelet során egy szakember felfedezhet a kocsin olyan jeleket, melyek rejtett problémára utalnak, és akár rögtön, helyben kaphatsz javaslatot arra, hogy mit érdemes kezdeni vele.

Vezérléscsere a Métánál

Vezérléscsere a Métánál

Egy jó szerelő nagy kincs, ezzel mi is tisztában vagyunk.

Ha ránk bízod az autódat, minden munkálatnál törekszünk arra, hogy minőségi kiszolgálásban legyen részed, és az eredménnyel is elégedett lehess.

A munkánkra minden esetben garanciát vállalunk!

Mi tudjuk, hogy a professzionalizmus nem csak a szerelői munkában nyilvánul meg, hanem a tájékoztatásban és kommunikációban is.

Nálunk mindig tudni fogod, hogy előreláthatóan mennyi idő lesz a szerelés időtartama, így pontosan meg tudod tervezni azt az időt, melyet autó nélkül kell eltöltened.

Emellett a várható költségeket is szeretjük átbeszélni, és bármi változna menet közben – egy esetlegesen felfedezett hiba miatt például -, arról rögtön tájékoztatunk.

Kortól, márkától és típustól függetlenül várunk Téged is, hogyha profi csapatra szeretnéd bízni az autód vezérlésének cseréjét!