Visszatekert kilométeróra: még mindig egy létező probléma

Visszatekert kilométeróra: még mindig egy létező probléma

Sokunk álmodozik új autóról, ami legtöbbünknek nem a szalonautókat, hanem a jó állapotú, másodkézből vásárolt járműveket jelenti.

Ezzel természetesen semmi gond, ám van egy rejtett tényező, mely viszont már nagy problémákat okozhat: hiába számít 2013 óta bűncselekménynek, mégis a mai napig találkozhatunk visszatekert kilométerórákkal.

Bár keveset beszélünk róla, sajnos ez még egy mai napig létező probléma, amivel igenis számolni kell, főleg akkor, hogyha külföldről behozott autókat nézegetünk.

Mi értelme van a kilométeróra visszatekerésének?

Köztudott, hogy az alacsonyabb kilométeróra-állás növeli az autó értékét, és a vásárlók számára is sokkal szimpatikusabb, hiszen általa „újszerűbbnek” hat az autó, remélik, hogy kevesebb hibája lesz, mint egy erősen használt járműnek.

Ez bőven elég a csalók számára, egyesek akár egy elhanyagolható bevételnövelés érdekében is képesek az óratekerést bevetni.

Bár nyilvánvalóan nincsenek statisztikai adatok erről a jelenségről, de a tapasztalatok alapján probléma a dízelautókat nagyobb számban érinti – így ezekre fokozottan érdemes figyelni -, de üzemanyagtól függetlenül minden típusnál előfordulhat.

Szerencsére azért nem vagyunk teljesen tehetetlenek: bizonyos lépések megtételével sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a visszatekert órájú autókat vásárláskor.

A kulcs az alapos ellenőrzésben rejlik

Szerencsére ma már számos eszköz van a kezünkben, melyekkel elkerülhető, hogy bizonytalan eredetű autót válasszunk: a legkézenfekvőbb az, hogy megfelelő körültekintéssel válogatunk, és komolyan vesszük az árulkodó jeleket.

Gyanakvásra adhat okot például, hogyha a belső utastér – főleg a sofőr körüli tér – leharcoltabb annál, mint amit a kilométerek indokolnának: a kopott kormány, a kidörzsölt üléskárpit, az elnyűtt váltógomb és -szoknya, a rojtos biztonsági öv mind gyanús kell, hogy legyen.

Ezen felül az is árulkodó jel lehet, hogyha semmilyen megbízható adat nincsen az autó szervizelésével kapcsolatban.

A műszaki vizsgák és egyéb szervizműveletek bejegyzései, esetleg az erről kapott számlák mind segítséget nyújthatnak abban, hogy megállapítsuk, mennyi lehet a valós futása az autónak.

Végezetül még egy bónusz lehetőség: a magyar rendszámú autók esetén érdemes a rendszám alapján egy ügyfélkapus lekérdezést is beiktatni, külföldi kocsiknál pedig az alvázszám lehet segítségünkre a hitelesség ellenőrzésében.

Egy szakemberrel nem nyúlhatsz mellé

Egy szakemberrel nem nyúlhatsz mellé

Laikusként valóban nehéz eldönteni egy autóról, hogy megéri-e megvenni, még akkor is, hogyha a futott kilométerek számában biztosak lehetünk.

A Méta Autószerviz szakemberei ebben is segítségedre lehetnek: vállaljuk minden típusú, márkájú és korú autó teljeskörű átvizsgálását!

Az adás-vétel előtt érdemes elhoznotok hozzánk a járművet, ugyanis itt szerelőink információval tudnak szolgálni arról, hogy valós lehet-e a kocsiban látható kilométerszám, valamint az esetleges rejtett hibákra is fény derülhet, így nem lesz zsákbamacska, milyen kocsit veszel.

Látogass el hozzánk személyesen, vagy kérj időpontot telefonon hozzánk!