DPF részecskeszűrő és katalizátor cseréje és tisztítása profizmussal

DPF részecskeszűrő és katalizátor cseréje és tisztítása profizmussal

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányult a környezetvédelemre, és ez az autóipart sem tudta elkerülni.

Ennek eredménye a DPF részecskeszűrő is, amit dízel autókban használnak, és azt a célt szolgálja, hogy kevesebb káros, mérgező anyag szabaduljon ki az autóból a kipufogócsövön keresztül.

Ezért rendkívül fontos a részecskeszűrő, illetve a katalizátor tisztítása, hiszen a károsanyagok nagy részét kiszűri, felfogja.

Szervizünkben kétféle módon tisztítjuk a katalizátorokat és a DPF részecskeszűrőket, ennek oka pedig az, hogy ha lehetőség van rá, megpróbáljuk elkerülni az idő előtti cserét.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ezeknek a cseréje több százezres, de akár millió fölötti tétel is lehet autótípustól függően, de szerencsére az esetek 80%-ában nincs szükség erre feltétlenül.

Tisztítás kiszerelés nélkül

Az egyik lehetséges módja a DPF szűrő és a katalizátor tisztításának a kiszerelés nélküli tisztítás.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy nem szedjük ki az alkatrészeket, hanem egy megfelelő adalékanyag hozzáadása mellett helyben járatjuk a motort – ehhez a fajta tisztításhoz szükséges diagnosztika bevetése is.

Ebben az esetben a motor az alapjárattal és az üzemanyag fecskendezéssel segít eljuttatni az adalékanyagot a megfelelő helyekre, ahol ki tudja fejteni a hatását – így nem csak a részecskeszűrő, illetve a katalizátor tisztítható, hanem a lambdaszonda, illetve a nitrogén-oxid érzékelő is.

A tisztítás egészen addig tart, amíg az említett adalékanyag el nem fogy.

Ha kell, kiszereljük az alkatrészeket, és úgy tisztítjuk meg

A másik lehetőség a tisztításra az, amikor konkrétan kiszereljük a katalizátort, részecskeszűrőt.

Ez gyakorlatilag egy végső megoldást jelenthet azoknál az autóknál, ahol nem lehetséges univerzális katalizátort beszerelni – tekintve, hogy egy gyári katalizátor hatalmas összeg, így mindenképpen érdemes megpróbálni ezt a módszert is, annak ellenére, hogy nem mindig hatásos.

Ilyenkor kiszereljük a katalizátort, illetve a DPF részecskeszűrőt is, és mechanikus öblítéssel, nagy nyomáson, a megfelelő segédanyagokkal mossuk ki az alkatrészeket.

Ezekben az esetekben érdemes elhozni DPF szűrő tisztításra az autódat

Ezekben az esetekben érdemes elhozni DPF szűrő tisztításra az autódat

Az első figyelemfelkeltő jel az lehet, ha azt veszed észre, hogy az autó nem igazán úgy működik, ahogy eddig, vagy ahogy kellene, illetve, ha a műszerfalon is kapsz egy hibajelzést.

De ennél még biztosabb, amikor az autó folyamatos hibajelzéseket ad ki, például olyan hibakódot, ami konkrétan a katalizátorra, vagy a szűrőre mutat.

Továbbá, akkor is érdemes legalább megnézetni, mielőtt műszaki vizsgára vinnéd az autót: ugyanis, ha az ott mért értékek nem megfelelőek, simán megbuktatják az autót.

DPF részecskeszűrő és katalizátor tisztítás

Részecskeszűrő csere Normaidős, Autodata alapján
Részecskeszűrő tisztítás diagnosztikával -től Normaidős, Autodata alapján
Fap adalék utántöltés munkadíj+ diag. Normaidős, Autodata alapján

Jelentkezz be hozzánk!

Keresd fel bátran 19. kerületben található szervizünket, ha úgy érzed, hogy ideje lenne egy alapos tisztításnak, mert mi igyekszünk mindent megtenni, hogy biztonságosan ki lehessen tolni a DPF szűrő, illetve a katalizátor cseréjének idejét!

További hasznos cikkek DPF szűrő csere és tisztítás témakörben

A DPF szűrő tisztításának módjai

A DPF szűrő tisztításának módjai

A DPF szűrő cseréjének hallatán joggal rándul görcsbe a gyomrunk, ugyanis hatalmas összegekbe kerülhet, ez viszont rendszeres tisztítással könnyedén elkerülhető.

Minden, amit tudnod kell a DPF szűrőről

Minden, amit tudnod kell a DPF szűrőről

A DPF szűrő minden dízelautó kelléke, azonban rengeteg sofőr nem tudja, hogy mire való, és hogyan kell karbantartani. Cikkünkből megtudod, mi ez az alkatrész és mi a teendőd vele.