Kuplung szervizelés szakszerűen a 19. kerületben

Kuplung szervizelés szakszerűen a 19. kerületben

A kuplung egy olyan része az autónak, amin szerencsére könnyen észre lehet venni, hogy ha valami nincs rendben vele.

Mivel folyamatosan fizikai kontaktban van vele a sofőr, így pontosan tudja, hogy milyen erősen kell lenyomni a pedált, hol van a fogáspontja, ezáltal pedig azt is gyorsan észreveszi, ha nincs erőátvitel a rendszerben.

Vannak olyan tipikus hibák, amik az esetek 95%-ában konkrétan a kuplungra utaló problémát jeleznek.

Ilyen például, ha:

  • csúszik a kuplung
  • elinduláskor ráz, esetleg rángat az autó
  • a kuplung felengedése közben/után zaj hallatszik a váltó felől

A helyzet egyedül akkor nem teljesen egyértelmű, ha a kuplung alapvetően jól fog, de ugyanúgy rángat az autó, illetve leállításnál kattanó hangot hallunk a váltó felől – ilyenkor jó eséllyel a kettős tömegű lendkerekekkel lehet a gond, amire csak a csere a megoldás.

Ezekre a jelekre érdemes figyelni, és mielőbb elvinni szervizbe az autót, mielőtt elérkezne az a pont, hogy a délutáni csúcsforgalomban esetleg megáll alattad az autó.

A kuplung szervizelése nálunk

Ha hibás kuplungról van szó, akkor ott az esetek jelentős részében cseréről beszélünk, az esetek kis százalékában vannak csak olyan helyzetek, amikor ez nem szükséges.

Az ilyen munkálatok komolyabb eszközöket igényelnek, mert nem annyira egyszerű hozzáférni a tengelykapcsolóhoz: kell hozzá például motortartó gerenda, illetve a féktengelyeket is ki kell kötni.

Ami teljesen biztos, az az, hogy minden egyes munkálatot célszerszámokkal végzünk, legyen szó a kuplung szervizeléséről, vagy bármi másról.

Kuplungcsere a gyakorlatban

Ha magát a tengelykapcsolót, illetve a tengelykapcsoló pedált érinti az adott probléma, vagy meghibásodás, akkor nincs lehetőség javításra, cserélni kell.

Ez sajnos elkerülhetetlen, hiszen a biztonságos közlekedésben rendkívül fontos szerepe van.

Kivételt képez például az az eset, amikor azért nem fog rendesen a kuplung, mert egy nagyobb csúsztatás következtében megégett a felület – ilyenkor van lehetőség javításra is, amit rövid határidőn belül el tudunk végezni.

Amikor cseréről beszélünk, akkor az mindig szettben történik, tehát ilyenkor cserélni kell – de legalábbis mindenképpen érdemes – a kinyomó csapágyat mozgató mechanizmust is.

Szervizünkben mind a mechanikus, mind pedig a hidraulikus mechanizmust is tudjuk cserélni.

Így javítjuk meg a kuplungokat és az alkatrészeit

Így javítjuk meg a kuplungokat és az alkatrészeit

Javításra ritkábban van lehetőség és esély, de persze ez is előfordul.

Elsősorban a kuplungtárcsáknál jöhet szóba ez a lehetőség: szervizünkben vállaljuk az egyedi kuplungtárcsák javítását is, amire a legtöbb helyen nincs lehetőség.

Idetartozik a tapadófelület újra rakása, újra ferodolozása is – ez leginkább az épített autókat érinti.

Mivel alapvetően külföldön szoktak az autótulajdonosok egyedi tárcsát csináltatni, így az általunk végzett javítás mindenképpen előnyös lehet, mert így nem fog hetekre kiesni az autó, hiszen záros határidőn belül el tudjuk végezni a javítást.

Kuplung szervizelés árai

Kuplungcsere (hosszmotor) Normaidős, Autodata alapján
Kuplungcsere (keresztmotor) Normaidős, Autodata alapján
Váltócsere (keresztmotor) Normaidős, Autodata alapján
Váltócsere (hosszmotor) Normaidős, Autodata alapján
Lendkerék felszabályozás Normaidős, Autodata alapján
Automataváltó csere + feltanítás Normaidős, Autodata alapján
Váltóolaj csere (munkadíj) Normaidős, Autodata alapján
Váltóolaj csere – automata (Aishint nem vállalunk) Normaidős, Autodata alapján

Keress minket bátran!

Ha tehát úgy érzed, hogy ráz az autód, könnyebben tudod benyomni a kuplungot, mint máskor, esetleg máshol van a fogáspont, zajt hallasz a váltó felől, kérj időpontot 19. kerületi szervizünkbe!

További hasznos cikkek kuplung csere, javítás, szerviz témakörben

Ezekről ismered fel a hibás DSG váltót

Ezekről ismered fel a hibás DSG váltót

Igen, még az oly népszerű DSG váltó is meghibásodhat. Szerencsére vannak egyértelmű jelek, melyeket felismerve azonnal tudhatod, hogy bizonyára gond van a váltóval.

Beszéljünk érthetően a DSG kuplung cseréjéről!

Beszéljünk érthetően a DSG kuplung cseréjéről!

A DSG a kuplungok egyik speciális, népszerű fajtája, mely számos autóban megtalálható. Cikkünk ennek működéséről és cseréjéről ejtünk néhány szót!

A kuplungcsere szükségességének biztos jelei

A kuplungcsere szükségességének biztos jelei

Felismernéd, ha baj lenne a kuplunggal? Ha nem, akkor cikkünk Neked szól, ugyanis összeszedtük azokat az egyértelmű jeleket, melyek a kuplung hibájára utalnak!

Ezek a megcsúszó kuplung jelei – nem nehéz észrevenni

Ezek a megcsúszó kuplung jelei – nem nehéz észrevenni

A kuplungot minden sofőr ismeri, hiszen enélkül el sem indul az autó. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan vedd észre a hibás kuplung jeleit!

A kuplung feladata és működése

A kuplung feladata és működése

Mindennap használjuk, mégsem tudatosul, mi lehet az? Hát a kuplung! Érdemes tisztában lenni a működésével, így időben felismerhetjük a hibákat.

Te felismernéd, hogyha baj lenne a kuplunggal?

Te felismernéd, hogyha baj lenne a kuplunggal?

A kuplung rendkívül fontos alkatrésze az autónak, nélküle a közlekedés sem lenne lehetséges, sokan mégsem ismerik fel időben a hibára utaló jeleket. Cikkünkben most ezeket mutatjuk be Neked!

3 szempont a szakemberválasztáshoz kuplungjavítás esetén

3 szempont a szakemberválasztáshoz kuplungjavítás esetén

A kuplung javítása összetett művelet, így nem mindegy, kire bízod. Cikkünkben összeszedtük a szempontokat, amelyek alapján kiválaszthatod könnyedén a megfelelő autószervizet a szereléshez!

Így zajlik egy kuplungcsere

Így zajlik egy kuplungcsere

Sokaknak rándul görcsbe a gyomra, ha a kuplung cseréjének esedékességét emlegetik nekik. Cikkünkben ennek folyamatát mutatjuk be, hogy maximálisan képben lehess, és tudd, mire számíts!

Nem az igazi a kuplung? Irány a szerelő!

Nem az igazi a kuplung? Irány a szerelő!

Úgy érzed, valamitől más a kuplung, mint szokott? Akkor baj van! A kuplunggal kapcsolatos gondokat nem veheted félvállról, mert akár mozgásképtelenné is válhat a kocsi!

Tények, amiket érdemes tudni a kuplungról

Tények, amiket érdemes tudni a kuplungról

A kuplung egy létfontosságú alkatrész, ennek megfelelően nem vehetjük félvállról a hibáját. Cikkünkből megtudod, mikre kell odafigyelned, és milyen jelek utalnak arra, hogy irány a szerelő!